Region 13.04.2021.

PRESUDA: Bivšem šefu obavještajne službe Sjeverne Makedonije osam godina zatvora

ČITANJE: 2 minute

Bivši direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Sašo Mijalkov osuđen je danas na osam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja kod nabavke britanske opreme za prisluškivanje 2010. godine.

Za nezakonitu nabavku te opreme preko posrednika u sudskom postupku nazvanom „Trezor“ na 15 godina osuđen je bivši načelik Pete uprave te nekadašnje makedonske tajne policije Goran Grujevski, koji je u bekstvu, a na po pet godina tadašnji pomoćnik u MUP Nebojša Stajković i Toni Jakimovski, šef kabineta Mijalkova.

Sudsko veće krivičnog suda u Skoplju je, kako su preneli mediji, presudilo da optuženi solidarno isplate maretijalnu štetu nastalu kupovinom te opreme za praćenje komunikacija od 813.000 evra u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude, a zaplenjen je i deo imovine posrednika u tom poslu, skopske firme „Finzi“.

Na prvostepene presude optuženi u slučaju „Trezor“ imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Skoplju u roku od 15 dana.

Te nepravosnažne presude izrečene su nakon više od tri godine od početka sudskog postupka, koji je započelo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, a nakon njegovog gašenje preuzelo ga je Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije.

Prema optužnici, tadašnji šef tajne polcije Mijalkov i tri njegova saradnika su opremu za prisluškivanje iz Velike Britanije, umesto direktno od proizvodjača „Gama internešenel“, nabavili preko skopske privatne firme „Finzi“ i tako oštetili budžet, a toj skopskoj firmi pribavili protovpravnu dobit.

Bivši direktor UBK Sašo Mijalkov i njegovi saradnici su, precizira se, preko firme „Finzi“ kupili softver „finfišer“ od kompanije Gama internešenel, „pri čemu su u svoj džep inkasirali više od 800.000 evra“.

Tužilaštvo je, prema lokalnim medijima, u završnoj reči za „Finzi“ tvrdilo da se radi o firmi koja je prvobitno bila osnovana kao of-šor kompanija u SAD, a kod koje se kasnije kao vlasnik pojavljuje biznismen Jordan Kamčev.

Slučaj „Trezor“ je drugi sudski postupak u kojem je Mijalkov nepravosnažno osuđen za krivična dela koja je optužen da je napravio dok je bio na čelu UBK, a koja je zbog afera u tom periodu ugašena i transformisana u Agenciju za nacionalnu bezbednost, iz koje je izdvojena uprava za praćenje komunikacija i formirana Operativno tehnička agencija (OTA).

Sašo Mijalkov, rođak i blizak tadašnji saradnik izbeglog bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, prethodno je, 26. februara, dobio 12 godina zatvora za masovno nelegalno prisluškivanje od 2008. do 2015. i uništavanje opreme kojom je prisluškivano.

(SB)

Oznake: Sašo Mijalkov