Politika 17.07.2021.

CVIJANOVIĆ: Korisno objediniti funkcije predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH

ČITANJE: 11 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da bi bilo dobro da izmjenama izbornog zakonodavstva bude objedinjena funkcija predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH iz Srpske, jer je riječ o sjajnom konceptu direktnog institucionalnog predstavljanja Srpske na nivou BiH.

“Odnosno, to radimo preko ljudi direktno izabranih od ovdašnjih građana. Dakle, ovdje govorimo da institucija postaje automatski i institucija na nivou BiH”, rekla je Cvijanović za Radio Republike Srpske.

Ona je ocijenila da time ne bi došlo ni do kakvog razvodnjavanja na unutrašnjem političkom planu, kako tvrdi opozicija.

Cvijanovićeva je navela da bi to značilo da Srpska na pomenutom nivou ima nekoga ko učestvuje u svim važnim procesima kada je riječ o međunarodnom predstavljanju, spoljnoj, odbrambenoj politici i slično, čime se dodatno pozicionira glas Republike Srpske.

“Ne mislim da bi se tu išta razvodnilo i da bismo izgubili. Problematično što vidim na tom planu jeste apsolutna jednakost u stavovima opozicije u Srpskoj i bošnjačke politike koja to ne bi prihvatila jer zna da govorimo o direktnom učešću Srpske preko svog izabranog predsjednika, ne člana Predsjedništva. Dakle, ne razumijem opoziciju u Srpskoj koja to problematizuje ne razumijevajući situaciju”, kaže Cvijanović.

Ona je rekla da je rad Savjeta ministara i njegovog prvog čovjeka Zorana Tegeltije kompleksan, ali da to pomoćno tijelo Predsjedništva BiH radi u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, iako su mu intervencijama sa strane pridodate razne funkcije.

Cvijanovićeva je istakla da tamo ima neozbiljnosti jer pojedinci, poput ministra inostranih poslova Bisere Turković, idu po svijetu i rade šta hoće, a u posljednje vrijeme, osim izgradnje hidroelektrane Buk Bijela, žele da problematizuju i gradnju aerodroma u Trebinju, gdje je investitor Srbija.

Ona je navela da na tom planu postoje bolesna obrazloženja da Srbija time želi da uspostavi dominaciju u regionu, što pokazuje da ljude poput Turkovićeve ne zanima dobrobit građana.

“Zašto onda BiH nije napravila neki projekat u regionu? Ona je nesposobna da kod kuće primi investicije, a kamoli da se nametne kao igrač u regiji. Nije ni posmatrač na tribinama, jer ovdje kod nas drugi igraju utakmicu. Dakle, ne znaju da posmatraju meč, a kamoli da ga odigraju. BiH nije sposobna ništa da uradi, a hoće samo nešto da zaustavlja potcjenjujući druge, iako je lošija”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, takvi i slični potezi su bolesni i ograničavajući za BiH.

“A naše je da radimo. Tegeltija radi svoj posao znajući ko ga je tamo izabrao i postupa prema Ustavu, ne igrajući nikakve igre i ne ulazeći u eksperimente koji su se pokazali kao neuspješni. Sve manje je povjerenja, dogovora, koordinacije i zajedničkog nastupa u BiH, iako bi taj nivo vlasti trebao da bude biti servis ostalim organima i entitetima”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je simptomatično što već naredne godine slijede novi opšti izbori, a da se niko ne pozabavi time što i dalje postoji “stara” Vlada Federacije BiH, za razliku od Srpske koja je na vrijeme formirala svoje organe vlasti.

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna radom Vlade Srpske u teškim vremenima i izazovima koje je donijela pandemija virusa korona, ali da očekuje vidljiviji i izraženiji jasniji stav u javnosti pojedinih ministara koji vode vrlo važne resore.

Nejednak tretman

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je negiranje apelacije, koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio Ustavnom sudu BiH u vezi sa izmjenama Zakona o zastavi BiH, jedan od brojnih primjera nejednakog tretmana.

Cvijanovićeva je rekla da je ništa ne iznenađuje u okviru BiH i da ne voli što tako razmišlja, pojasnivši da je Republika Srpska imala toliko loših primjera iz iskustva da bi imala neka očekivanja koja može imati samo ako se sjedne i razgovara.

“Oni sebi zadaju kategorije koje su navodno zaštićene da se time štiti BiH i u skladu sa tim donose odluke. Kada donesu odluku koja je brutalno neprihvatljiva, onda se od nas očekuje da prihvatimo, valjda očekujući da će narodu dosaditi da se usprotivi onom što je nepravda. Pa neće nam dosaditi”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je u BiH bitan dijalog, kojeg nema, dodajući da ništa nije realizovano što je do sada dogovoreno.

Cvijanovićeva je kao primjer navela da se dugo razgovara o Izbornom zakonu kao o nečemu što je Ustav zadao kao obavezu da se obezbijedi ravnopravnost, te da se o tome priča samo kao da je to ideja, a ne nešto što je propisano.

Ona je rekla za Radio Republike Srpske da se zalagala za saradnju sa drugim entitetom i da je kao premijer Srpske dosta razgovarala sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, koji se u tome pokazao kooperativan.

Cvijanovićeva je dodala da je mnogo razgovarano o zajedničkim projektima, te da se zajednički nastupalo prema Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ i Svjetskoj banci, kao i da se radilo na usaglašavanju neophodnih propisa.

Ona je istakla da u posljednje vrijeme ne vidi takvu saradnju, obrazloživši da je u situaciji kada su zatrovani odnosi teško očekivati da predsjednici vlada imaju neku odličnu komunikaciju.

Cvijanovićeva smatra da je dijalog pravi put za pronalaženje rješenja problema u BiH, te da je besmisleno da se u zemlji koja je opterećena brojnim problemima i nerazumijevanjima bilo ko isključuje iz toga.

Ona je istakla da je obaveza svih da učine napore da se uspostavi dijalog, kako bi se stvari dovele u red i obezbijedila bolja budućnost građanima.

“Bošnjačke političke partije slijepo brane BiH kao državu i zaklinju se u nju, mada svi znamo da je ona i klimava i nefunkcionalna, te da je nedobronamjerna prema svojim građanima. Ne žele da razgovaraju, očekujući vjerovatno da će tu uvijek biti stranci koji će omogućiti opstajanje takve države i da će biti tutori kojima ćemo se obraćati, a oni nam govoriti šta da radimo”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je stav Republike Srpske sasvim drugačiji, te da stranci treba da budu tu da pomognu u prevazilaženju određenih problema, a ne kao neko ko kreira ili nameće rješenja.

“Zamislite samo reakcije stranog faktora i bošnjačkih političara – ne možemo mi sa njima da pričamo o mirnom razlazu. Kad se priča, onda se može pričati o svemu, a nijedan skupštinski zaključak nije rekao da se priča o mirnom razlazu, nego o budućnosti”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su budućnost putevi, auto-putevi, energetska postrojenja, poljoprivreda, školovanje budućih generacija, te digitalizacija koja je dominantna tema u svakoj novoj zemlji, dodajući da ne zna zašto to u Sarajevu nije budućnost, kada u Srpskoj jeste.

Cvijanovićeva smatra da je pravo vrijeme za uspostavljanje dijaloga, kao mehanizma da svi pokažu zrelost za pronalaženje rješenja i dogovora za mnogobrojne probleme koji opterećuju BiH.

“Mislim da je put dijaloga uvijek pravi put, te da ne treba da se ustručavamo toga, jer naša spremnost da razgovaramo postoji”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je to pokazano kroz Inicijativu o uspostavljanju međuentitetskog dijaloga o budućnosti BiH, te da je formiran i pregovarački tim za uspostavljanje tog dijaloga.

“Tim je formiran, ali on nije konačan i tu se mogu dodavati i druga imena. Poziv je bio upućen svim našim parlamentarnim partijama da imenuju svoje predstavnike, za koje smatraju da je važno da su dio tog tima”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su se vladajuće stranke odazvale tom pozivu i imenovale svoje predstavnike, dok su od opozicije dolazili različiti odgovori – da oni nisu podržali ni zaključke, te da ne misle da treba ići tim putem.

“Poziv je upućen i relevantnim strankama u Federaciji i dobili smo pozitivan odgovor od predsjednika tog entiteta Marinka Čavare, kao i predstavnici hrvatskog naroda, koji su spremni za razgovor. Jer, mnoge od tih tema su i oni delegirali u proteklom periodu, kao što je uređenje izbornog zakonodavstva, ekonomski prioriteti, te da nađemo način da se svi u BiH osjećaju komotno i da mogu da dijele zajedničku budućnost”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je kroz medije i razne dopise dobila informacije da su bošnjački predstavnici izrazili nespremnost da učestvuju u takvom dijalogu, te ocijenila da je ta matrica je već poznata.

“To nas neće osujetiti u planovima da razgovaramo sa onima koji to žele. Vrijeme je ljetnih odmora, ali ćemo u međuvremenu napraviti operativni plan za razgovore sa onima koji to žele”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, svojstvo bošnjačkih predstavnika je da su skloni problematizovanju odnosa sa okruženjem, te osporavanju značajnih projekata sa susjednim zemljama, kao što su Srbija i Hrvatska.

“Sa druge strane, mi želimo dobre odnose sa okruženjem, da nas uvažavaju i da se i ovdje radi, a ne samo da pričamo političku priču”, rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o izjavama predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, Cvijanovićeva je navela da je očekivano da on istakne probleme koje uoči i da brani prava Hrvata, odnosno postavku Ustava koji treba da bude poštovan.

“Dobro je i da neko ko je članica EU ima svoj glas i može da kaže, jer je odavno zavladao metod ćutanja kao način funkcionisanja i u tome vidim korist”, rekla je Cvijanovićeva.

Nema diskriminacije lokalnih zajednica

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je saradnja republičkih institucija i lokalnih zajednica na visokom nivou i da nema diskriminacije.

“Međutim, postoje načelnici lokalnih zajednica koji ne žele da pozovu ministre, jer pripadaju drugoj političkoj opciji. Zašto se stalno priča o Vladi i ministrima koji su stalno na terenu, kao i premijer, predsjednik Republike i srpski član Predsjedništva BiH”, rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Ona je istakla da Banjaluka mora da proživi novu političku realnost, nakon čega će se moći upoređivati određene stvari.

“Ono što sam vidjela u Banjaluci nisam u zadnjih 20 godina, a to je da se u veoma kratkom roku može biti zatrpan smećem, da postoje različiti problemi, kao i da nije pokošena trava. Međutim, to su problemi nove gradske uprave. Ne može biti izgovora da im skupštinska većina nešto radi. Nema izgovora, jer skupštinska većina radi svoj, a gradonačelnik svoj posao”, dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, od svakog resursa u lokalnim zajednicama, bez obzira u čijem je je vlasništu, građani moraju imati koristi.

Govoreći o saradnji Srpske i Srbije, Cvijanovićeva je podsjetila da je odlična i da postoji međusobno razumijevanje za probleme na domaćem i međunarodnom planu.

“Realizujemo kapitalne projekte u kojima dominantnu ulogu ima Srbija. Riječ je o izgradnji auto-puta i povezivanju Banjaluke i Beograda, aerodroma Trebinje, hidrocentrala. Srbija je odlučila i da realizuje projekte u svakoj našoj lokalnoj zajednici”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nije zadovoljna odnosom bošnjačkih političkih partija prema investicijama iz susjednih zemalja.

Govoreći o panedmiji virusa korona i mogućnosti novog talasa, Cvijanovićeva je rekla da se građani moraju pridržavati propisanih mjera.

“Svi strahujemo od novog talasa i zato je neophodno da se građani vakcinišu, a ohrabrujuće je što dobijamo vakcine”, navela je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o ekonomiji, Cvijanovićeva je ponovila da je potrebno povećavati plate u Srpskoj.

“Svi zajedno moramo raditi na poboljšanju ambijenta i sigurno je da to i činimo. Trenutno subvencionišemo kamatne stope za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova u šta su se uključile i lokalne zajednice”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je potrebno modernizovati nastavni proces u Srpskoj, jer se mora ići u korak sa zahtjevima privrede i modernog vremena.

“Naš prioritet jeste jaka Republika Srpska i stabilne institucije koje rade na dobrobit građana. Ne smije se odustati od projekata koji su važni za život stanovnika i stalno moramo razgovarati o poboljšanju u svim oblastima- infarstrukturi, privredi, poljoprivredi i energetici. Vjerujem u kapacitet Srpske i idemo u susret velikom jubileju – 30 godina njenog postojanja”, zaključila je Cvijanovićeva.

(Srna/SB)