Svijet 29.08.2021.

Prema Louisiani se kreće najjači uragan od 1850.

ČITANJE: 1 minuta

Uragan Ida približava se Louisiani, koju bi trebao pogoditi krajem današnjeg dana snagom “velikog i krajnje opasnog uragana”.

Američki Nacionalni centar za praćenje uragana objavio je da je uragan ojačao na kategoriju 4 (od maksimalnih 5). njegovi vjetrovi pušu brzinom 209 km/h te je na putu prema New Orleansu.

Uragan Ida doseći će američko tlo na 16. obljetnicu razornog udara uragana Katrine, koji je poplavio 80% New Orleansa, za sobom ostavio 1800 mrtvih te uzrokovao štete u vrijednosti više milijardi dolara.

“Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu”, preporučio je guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na “teške posljedice”.

“Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet, budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara”, poručio je guverner.

Vjetrovi snage tropske oluje između 60 i 120 km/h zapuhat će obalama Louisiane u subotu navečer, upozorila je nacionalna meteorološka služba i pozvala stanovnike koji se žele evakuirati da to učine “što prije”.

Najveći dio oluje u subotu je prešao zapadom Kube, gdje će Ida i dalje donositi obline padaline, koje bi mogle izazvati poplave i klizišta, upozorio je Američki centar za uragane (NHC).

(E.M)