Svijet 31.08.2021.

Afganistanski pokret otpora i dalje uspješno odolijeva napadima talibana u regiji Panjshir

ČITANJE: 2 minute

Afganistanska+i pokret otpora u regiji Panjshir kojim upravljaju Ahmad Massoud i Amrullah Saleh, već nekoliko sedmica uspješno odolijeva napadima talibana uprkos velikim vojnim ofanzivama koje ova grupa vrši na regiju koja se nalazi sjeverno od Kabula.

Posljednje informacije s terena pokazuju da su se talibani i pripadnici pokreta otpora sukobili u blizini grada Golbahara, a zvaničnici su saopćili kako je tokom napada ubijeno osam pripadnika talibanskog pokreta.

Glasnogovornik Nacionalnih snaga otpora u Panjshiru Fahim Dashti rekao je kako su grupe vojnika odane vođi Ahmadu Massoudu odbile više napada talibana na zapadnom ulazu u Panjshir regiju.

On je rekao kako je napad koji je zapravo predstavljao svojevrsno ispitivanje terena uspješno odbijen te da će ova grupa i dalje nastaviti s odbranom Panjshira koji je poznat i pod imenom Dolina pet lavova.Pored zapadnog ulaza u Panjshir, talibani vrše napade i sa sjevernog dijela. Posljednji snimci pokazuju talibanske vojnike na sjevernim dijelovima regije kako se spremaju za vojne operacije koje za sada ne pokazuju rezultate kakve lideri talibana očekuju.

Regija Panjshir ostala je posljednja afganistanska regija koju talibani ne drže pod kontrolom. Već nekoliko sedmica, nekoliko hiljada vojnika uz lokalno stanovništvo uspješno brani regiju od napada talibana.Iako je lider pokreta otpora Ahmad Massoud rekao kako je spreman na razgovore s talibanima oko eventualnog učešća u vlasti, poručio je isto tako kako ni pod koju cijenu neće dozvoliti pad Panjshira pod kontrolu talibanskog pokreta.