Politika 08.10.2021.

RAMIĆ: SNSD želi da preuzme Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS

ČITANJE: 2 minute

U svom još jednom secesionističkom napadu na Bosnu i Hercegovinu i Ustav član Predsjedništva BiH i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je na skupu u Beogradu “Sloboda i samostalnost Republike Srpske” najavio, između ostalog, i ukidanje Vijeća naroda RS.

Tako je Dodik kazao “da je visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo Vijeće naroda RS iako to nije predviđeno ni Dejtonom ni Ustavom BiH, te da se vidi geneza tih nametnutih odluka koja je išla za tim da se sruši RS, a vrhunac je nametnuta odluka o šumama da pripadaju BiH”.

– Zato idemo, ukinućemo rješenje da postoji Vijeće naroda u RS, to je obiman zahvat koji će izazvati reakcije, ali mi, koji vodimo danas Republiku Srpsku, spremni smo za taj zahvat i za posljedice tog zahvata – poručio je Dodik.

Edin Ramić, zastupnik Koalicije “Zajedno za BiH”, smatra da ove Dodikove najave nisu nešto novo i ne predstavljaju iznenađenje.

– Praktično, otkad postoji Vijeće naroda pokušava se ukiniti ova ustavna kategorija. To je, u nekom smislu, drugi dom NSRS, koji ima pristup Ustavnom sudu BiH. I onda srpski politički predstavnici kad god im se nešto ne sviđa, žele ukinuti Vijeća naroda – kaže za Faktor Ramić.

Ističe kako je očito o kakvoj se taktici SNSD-a radi.

– Situacija je sljedeća. Klub Srba čine članovi SNSD-a čija je namjera da ovladaju i Klubom Bošnjaka. To će biti moguće jedino ako se Bošnjaci pasiviziraju kao što je slučaj s Hrvatima, a to se ne smije desiti – upozorava Ramić.

Konstantno dizanje tenzija, u čemu prednjači Dodik, utječe na ukupni ambijent u kojem žive bošnjački povratnici. Ramić je u čestom kontaktu s njima i pomaže im kao izabrani zastupnik u NSRS, ali i kao federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice.

– Ljudima nije jednostavno. Prate situaciju, razmišljaju šta činiti. No, moram naglasiti da se ovo tiče svih stanovnika u RS jer veliki broj mladih napušta ovaj bh. entitet.

Ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog osjećaja nesigurnosti. Naravno, nije isti negativan efekat kada mladi ljudi iz male bošnjačke zajednice napuštaju domovinu u odnosu na njihove vršnjake Srbe koji dolaze iz većih društvenih grupa u ovom dijelu države BiH. Jednostavno, atmosfera koju stvara Dodik u RS-u je štetna za sve – naglašava Ramić.

(SB)

Oznake: Edin Ramić