Politika 04.12.2021.

Borenović: Dodik se povukao, VRS više i ne spominje

ČITANJE: 2 minute

Rezultate posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Rusiji predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocjenjuje “tankim”, ističući da je susret Dodika i Putina najavljivan kao sudbonosni, a mnogi se pitaju je li se uopšte i desio.

– Potanko, što bi naš narod rekao. Najavljivan kao sudbonosni, a mnogi ga ocijenili upitnim. U svakom slučaju, “susret” najnižeg mogućeg intenziteta koji se sveo na Dodikovo prepričavanje opštepoznatih činjenica. Zaista ništa novo, ništa krucijalno nismo čuli, osim stavova koje već znamo kada je u pitanju zvanična ruska politika podrške dejtonskoj Bosni i Hercegovini i uvažavanja njenog konstitutivnog okvira. Ozbiljna je i velika Rusija, preozbiljna sa svojom temeljnom spoljnom politikom – kaže Borenović.

Rad institucija vratiti u normalni tok

Na pitanje vjeruje li da će Dodik, a što je i danas najavio, ostati pri najava o povlačenju iz bh. institucija, Borenović kaže da je jasno ono o čemu su predstavnici opozicionih stranaka iz Srpske i ranije govorili.

– Dodik se povukao iz priče o konkretnom donošenju zakona o povratu nadležnosti. Vojsku Republike Srpske već duže vrijeme i ne spominje, a indirektne poreze i VSTV također počinje zaboravljati. Osim priča o nekakvoj “informativnoj” sjednici i “povlačenjima” u već viđenim manipulativnim zaključcima, nema suštinski ničega. Samo izgubljeno vrijeme, potrošena energija i privlačenje negativnih implikacija kroz bespotrebni rast tenzija. Na kraju ostaje ključni problem koji se treba riješiti, a to je način da se prevaziđe pitanje nametnute Inckove odluke kako bi se odlučivanje u zajedničkim institucijama BiH vratilo u normalni tok – dodaje Borenović.

Prostorije zatvorenog tipa

Predsjednik PDP-a upozorava da vlast u BiH nema rješenje za trenutnu situaciju.

– Koalicija SNSD – SDA – HDZ nema rješenja ili ne želi da riješi ovo pitanje, jer nema namjeru raditi na životnim problemima građana u vremenu kada korupcija cvjeta, cijene divljaju, korona uzima danak, narod odlazi a o rješavanju izbornog zakonodavstvo, evropskoj agendi, imovinskim odnosima da i ne govorim. Ovako će biti, nažalost, do izbora na kojima sam ubijeđen da ćemo ovu nenarodnu korumpiranu vlast pobijediti i poslati u opoziciju, političku prošlost, a vjerovatno dio njih u neke prostorije zatvorenog tipa – ističe Branislav Borenović za Avaz.

(A.M.)