Politika 01.02.2022.

Cvijanović: Rasprava u Narodnoj skupštini može doprinijeti razrješenju krize u BiH

ČITANJE: 6 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da današnja rasprava u Narodnoj skupštini može doprinijeti razrješenju krize u BiH te da je obaveza Republike Srpske i njenih institucija da nude mogućnosti za razgovor.

Cvijanovićeva je navela da iza ove posebne sjednice stoji dobra namjera upravo sa ciljem uspostvaljanja dijaloga, da se vidi ko želi da razgovara, a ko ne želi i zašto to ne želi.

“Narodna skupština je mjesto za diskusiju gdje se to danas nalazimo, šta su opterećujuće tačke za BiH, kao društvo i kao zajednicu, koja su to opterećenja koja nose određeni konstitutivni narodi i na koji način možemo zajednički doći do rješenja”, rekla je sinoć Cvijanovićeva za RTRS.

Prema njenim riječima, važno je da se u takvim debatama zaista razvije prava diskusija i da postoje različita mišljenja kao i učesnici iz drugih dijelova BiH.

“Možda je to pravi recept. Možda je trebalo da te stvari radimo svi zajedno ranije, da bismo se bolje razumjeli, da bismo mogli da iskomuniciramo naše poruke na konkretan i direktan način u okviru institucija”, navela je Cvijanovićeva.

Za sada je to, tvrdi Cvijanovićeva, bilo uglavnom preko medija, odakle su se odašiljale razne poruke.

Ona je podsjetila da je Narodna skupština još u maju prošle godine pokazala svoju i opredijeljenost ostalih institucija Republike Srpske da se vodi dijalog o svim opterećujućim pitanjima u okviru BiH.

“Nažalost, samo smo od hrvatskih političkih predstavnika dobili pozitivan signal da su uvijek raspoloženi za razgovor, da pričaju o tome šta su problemi i moguća rješenja, dok je odgovor bošnjačke političke scene bio negativan”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva smatra da to govori da u BiH nema unutrašnjeg dijaloga i da je to stvar koja prethodi svim drugim problemima koje treba riješiti.

“Prvo treba uspostaviti normalnu komunikaciju, normalan dijalog, kanale komunikacije, interakciju institucija, svih nivoa vlasti, lidera političkih partija, koji bi učestvovali u takvom dijalogu. Nedostatak dijaloga je dodatno opterećenje za sve nas koji ovdje živimo”, napomenula je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je ukazala na nevoljnost bošnjačkih političkih partija da sa bilo kim razgovaraju iskreno u okviru BiH, zato što oni uglavnom očekuju neka gotova rješenja koja će doći od međunarodnog faktora, a koja bi bila u skladu sa njihovim političkim ambicijama i ciljevima.

“Oni već godinama sami sebe isključuju iz nečega što se zove iskren razgovor i nastojanje da zajednički dođemo do rješenja”, istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da će povratak srpskih predstavnika u zajedničke institucije biti jedna od tema o kojoj će se razgovarati danas, jer se ona nameće sama po sebi.

“Mi smo tu vrlo jasno postavili stav, u kojem su nedjeljive vlast i opozicija, da treba da se eliminiše uzrok problema, a to je nametanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, koji je napravio politički haos u državi i doveo do toga da institucije na nivou BIH ne funkcionišu u punom kapacitetu”, naglasila je Cvijanovićeva.

Komentarišući tvrdnje opozicije da je sjednica promocija SNSD-a, Cvijanovićeva je navela da je to, prema njenom mišljenju, promocija Republike Srpske i njenih institucija.

“To znači da Republika Srpska ima svoje ustavom predviđene institucije, koje rade sve ono što je u opisu njihovog posla. Između ostalog, Narodna skupština, kao mjesto gdje su direktno izabrani predstavnici naroda, može i treba da priča o svemu što je važno u okviru društva”, tvrdi Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva smatra da se Narodna skupština na ovaj način pozicionira kao veoma značajna, kao i da ima dodatnu dimenziju da u okviru svih ovih dešavanja u BiH, koja su prilično loša i problematična, pokušava da da odgovor ili da debatuje sa ciljem da se dođe do rješenja.

“To vidim kao pozicioniranje ili promociju Narodne skupštine, odnosno ljudi koji tamo sjede bez obzira na to da li su oni vlast ili opozicija. Nije to nikakva promocija bilo koje političke partije, nikada to ne doživljavam tako usko. Prepoznajem zrelost određenih političkih partija da određene stvari delegiraju i debatuju o njima u okviru legalnih i legitimnih institucija”, navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da BiH može naći odgovor na mnoga pitanja onda kada njeni politički predstavnici budu više pričali, sarađivali, više se razumijevali, umjesto da se oslanjaju da će neko doći i donijeti gotovo rješenje.

“Prepoznajem mogućnost ili kapacitet međunarodnog faktora da nam pomogne u nečemu ili nečemu doprinese. Međutim, ovo je naša zemlja i ovdje mi treba da kreiramo određena rješenja. Mi smo ti koji smo zaduženi da kreiramo ambijent u kojem će se dobro osjećati Srbi, Hrvati, Bošnjaci i svi drugi, bez obzira da li žive u Republici Srpskoj ili FBiH. Nažalost, sada nemamo takav ambijent”, navela je Cvijanovićeva.

Razlog tome su, tvrdi Cvijanovićeva, i pregovori o izbornom zakonodavstvu, gdje je apsurdno da se neko bori za nešto mu je ustav dao kao ustavno rješenje.

“I treba da se bore, kao što se mi borimo da vratimo kapacitet institucijama, zato što su one razvlašćene u nekom prethodnom periodu i to na neustavan način”, dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva smatra da će trajno dobro rješenje, koje će BiH voditi u stabilnost, biti samo ono koje će se postići domaćom pameti, dobrom voljom i razgovorom između svih koji ovdje žive.

“Mi svi znamo da Izborni zakon treba mijenjati, inovirati, modernizovati, učiniti proces transparentnijim, sigurnijim i za glasače i za političke partije, i svi to želimo. Ako postoje namjere da ovo bude zemlja sa dominacijom jednog naroda, onda to nije suživot na koji smo se svi zajedno obavezali”, naglasila je Cvijanovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li su možda ugroženi izbori u BiH, Cvijanovićeva je navela da više nije stvar da li će ovakva situacija ugroziti ili pomjeriti izbore, jer ova situacija ugrožava BiH, njenu šansu da sama nađe odgovor na određena pitanja, da sama pokaže kapacitet da funkcioniše kao zrela zajednica.

“Svaki neuspjeh koji se dešava na planu razrješenja međusobnih problema, razmimoilaženja, svaki put sve više umanjuje šanse za BiH. Zato mi je nelogično da neko ne želi da učestvuje u razgovorima na način da svi budemo otvoreni prema nekim rješenjima, jer time dajemo šansu državi da živi svoj puni institucionalni i politički život, kao zajednica više naroda”, navela je Cvijanovićeva.

(Srna, E.M)