Svijet 06.03.2022.

PREGLED DOGAĐAJA: Još nema prekida vatre u Marijupolju, evakuacija civila odgođena

ČITANJE: 1 minuta

I jedanaesti dan sukoba u Ukrajini počeo nemirno. Oko pet časova jutros ponovo je bombardovan Harkov. Eksplozije su se čule i u Kijevu.

– U Ukrajini je trebalo da nastupi privremeni prekid vatre kako bi se evakuisali civili iz Marijupolja i Volnovaka. Međutim, evakuacija je odgođena, jer su se sa obje strane čule optužbe za kršenje primirja.

– Zbog odsustva želje ukrajinske strane da utiče na nacionaliste ili produži „režim tišine“, ofanzivna dejstva ruske vojske su nastavljena, saopšteno je iz Moskve.

– Ukrajinski nacionalisti koji su zarobili oko 5.000 stranaca u različitim gradovima i koje drže kao „živi štit“ počinili su time najveći teroristički akt u istoriji, izjavio je počasni predsjednik Međunarodnog udruženja veterana antiterorističke jedinice “Alfa” Sergej Gončarov.

– Istovremeno, predsjednik SAD Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim o bezbjednosnim pitanjima, finansijskoj podršci Ukrajine i nastavak sankcija Rusiji.

– Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim Vladi Rusije daje rok od dva dana da sastavi spisak zemalja koje vrše neprijateljske akcije prema Rusiji, saopšteno je iz Kremlja.

– Visa i Masterkard kartice obustavljaju poslovanje u Rusiji.

– Ruski predsjednik je danas razgovarao sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

– Treća runda rusko-ukrajinskih pregovora biće održana sutra.

– Rusija je napala i onesposobila ukrajinsku vojnu zračnu bazu Starokostiantjniv dalekometnim visoko preciznim oružjem, tvrdi rusko ministarstvo odbrane.

(SB)

Oznake: Ukrajina