Svijet 17.03.2022.

BLINKEN: Kina će snositi odgovornost ako podrži Rusiju, SAD neće oklijevati

ČITANJE: 1 minuta

Anthony Blinken, američki državni tajnik, rekao je da Bijela kuća neće oklijevati u nametanju “troškova” Kini ako nastavi braniti postupke Vladimira Putina.

U televizijskom govoru Blinken je rekao da bi Kina trebala iskoristiti svoj međunarodni utjecaj kako bi izvršila pritisak na Kremlj, dodajući da se pokušava prikazati kao neutralna država. Rekao je da će “kineskoj vladi jasno dati do znanja da će snositi odgovornost za sve akcije koje poduzme u znak podrške ruskoj agresiji”.

“Nastavljamo pozivati sve nacije, posebno one s izravnim utjecajem na Rusiju, da iskoriste bilo koju polugu kako bi natjerale Moskvu da prekine ovaj rat. Vjerujemo da Kina ima posebnu odgovornost koristiti svoj utjecaj na predsjednika Putina i braniti međunarodne principe za koje tvrdi da ih podržava”, rekao je Blinken.

“Zabrinuti smo što Kina razmišlja o izravnoj pomoći Rusiji s vojnom opremom koju će koristiti u Ukrajini. Predsjednik Biden sutra će razgovarati s predsjednikom Xijem i jasno će dati do znanja da će Kina snositi odgovornost za sve akcije koje poduzme ako podrži rusku agresiju. Nećemo oklijevati ni trenutka”, rekao je.

(SB)

Oznake: Entoni Blinken