Svijet 25.03.2022.

BBC: Rusi ušli tenkovima u gradić Voznesenk, Ukrajinci ih dočekali u zasjedi

ČITANJE: 4 minute

Rat bjesni diljem Ukrajine. Ruske snage, sad je već potpuno jasno, ozbiljno su zapele, a njihovi planovi za brzim zauzimanjem najvećih ukrajinskih gradova izjalovili su se. Iz odmazde za katastrofalne gubitke koje su im ukrajinske snage nanijele u mjesec dana rata, Rusi su osuli svoju golemu vatrenu moć po manjim i većim ukrajinskim gradovima.

Jedan maleni grad na jugu zemlje najbolji je primjer te borbenosti i nesalomljivosti, piše index.hr.

Voznesensk, grad od nekih 35 tisuća stanovnika, trebao je završiti kao obližnji Herson i drugi manji gradovi koje su Rusi zauzeli. Ruski tenkovi i vojnici su ušli u grad, a onda su ih ukrajinski branitelji, uz pomoć civilnih dobrovoljaca i ostatka stanovništva, naprosto uništili.

BBC je napravio kratku reportažu o kratkoj, ali nevjerojatnoj bitci za Voznesensk koja se odvila početkom ovog mjeseca. U cijeloj priči bio je ključan most iznad rijeke Južni Bug, koja prolazi kroz ovaj gradić, a koji je ruskim snagama bio strateški važan zbog daljnjeg napredovanja kroz južnu Ukrajinu, prema ključnom lučkom gradu Odesi.

Kolona ruskih tenkova i oklopnjaka ušla je u Voznesensk, u oblasti Mikolajiv, 2. ožujka, ali civili i vojnici su im u gradu već bili pripremili klopku. Blokirali su okolne ceste i naveli ruske snage ravno u zasjedu, a most su raznijeli kad su Rusi došli nadomak njega, izvještava BBC. Vlasnik lokalnog dućana, Aleksandar, snimio je sam sebe kako čeka ruske snage u zasjedi, u civilnoj odjeći i s kalašnjikovom u ruci.

“Samo zahvaljujući ovom oružju uspjeli smo pobijediti neprijatelja”

“Ajmo, ljepotice male!” viče Aleksandar na snimci euforično, s kapuljačom na glavi. Trenutak kasnije saginje se dok drugi branitelj ispaljuje granatu iz ručnog bacača na tenkove.

“To je bio kolosalni napor cijelog grada. Koristili smo lovačke puške, ljudi su bacali cigle, stare žene su punile vreće s pijeskom, Rusi nisu znali gdje da gledaju ili odakle će idući napad doći. Nikad nisam vidio da se zajednica tako okupi”, ispričao je Aleksandar, koji nije htio otkriti svoje prezime, reporteru BBC-ja.

Kao i na mnogim drugim frontama diljem Ukrajine, ručni protutenkovski bacači projektila kao što su Javelin i NLAW, koje su im dopremili Britanci, Amerikanci i drugi, pokazale su se presudnima za preokret protiv ruskog oklopa. Na kraju bitke, Rusi su za sobom u gradu ostavili nekih 30 uništenih tenkova i oklopnih vozila – i jedan helikopter.

“Samo zahvaljujući ovom oružju uspjeli smo pobijediti neprijatelja. I zahvaljujemo našim partnerima na podršci. Ali trebamo još. Neprijateljski konvoji će i dalje dolaziti”, rekao je reporteru BBC-ja 32-godišnji gradonačelnik Voznesenska, Jevgenij Veličko, stojeći ispred gradske vijećnice u vojnoj odori i pancirnom prsluku.

“Teško je objasniti kako smo ovo učinili. To je zahvaljujući borbenosti našeg lokalnog stanovništva i ukrajinskoj vojsci”, dodao je Veličko.

“Ovo je baš strateška lokacija. Ne branimo samo grad, već i cijeli teritorij iza njega. I nemamo teško naoružanje koje ima naš neprijatelj”, dodao je gradonačelnik i naglasio da strahuju od novog ruskog napada od kojeg će se puno teže obraniti.

“Otišli su u žurbi, preko noći, ostavili su sve”

U vrtu 59-godišnje Svetlane Nikolajevne još su se mogli vidjeti krvavi zavoji i paketi ruskih vojnih obroka kad je BBC došao razgovarati s njom. Pokazala im je skladište s alatom svog supruga s tragovima krvi i objasnila da su Rusi tamo držali dva zarobljena ukrajinska vojnika i da ih je samo dolazak ukrajinskih snaga na vrijeme spasio od smaknuća.

Rusi su, kaže, cijeli njezin dom pretvorili u svoju improviziranu poljsku bolnicu: “Vratila sam se po odjeću drugi dan. Svuda su ležali ranjenici. Mislim da ih je deset. Većinu krvi sam očistila. Otišli su u žurbi, preko noći. Ostavili su sve – čizme, čarape, pancirke, kacige – i samo natovarili svoje mrtve i ranjene i pobjegli.”

“Ovi Rusi su bolesni u glavi pa ćemo morati ostati na oprezu. Ali pobjeda će doći, a mi ćemo Ruse potisnuti iz cijele naše zemlje”, rekao je pak direktor gradskog pogrebnog poduzeća Mihajlo Sokurenko, koji je bio zadužen za pronalazak i otpremanje leševa ruskih vojnika po gradu i oko njega.

Oznake: Ukrajina