Region 31.03.2022.

Ambasada Slovenije u Kijevu uklonila sopstvenu zastavu jer liči na rusku

ČITANJE: 1 minuta

Slovenačka ambasada u glavnom gradu Ukrajine Kijevu uklonila je slovenačku zastavu koja je visila ispred ambasade zbog sličnosti sa ruskom zastavom, rekao je u slovenački diplomata.

Slovenačka i ruska zastava nose iste boje u istom redosledu – belu, plavu i crvenu s tim da slovenačka zastava nosi grb zemlje koji se sastoji od nekoliko simbola – zvezda, planina, mora i reka.

Kako kaže za TV Slovenija kaže Boštjan Lejsak, član uprave ambasade, u posetu su im došli predstavnici ukrajinske nacionalne garde, praćeni predstavnicima policije i pitali ga da li može da se privremeno ukloni slovenačku zastavu jer je previše slična ruskoj.

Inače, Slovenija je u ponedeljak ponovo otvorila ambasadu u Kijevu, otprilike mesec dana nakon što je 26. februara evakuisala sve svoje diplomate iz Ukrajine nakon početka sukoba između Rusije i Ukrajine.

Slovenački ambasador u Ukrajini Tomaž Mencin nastavlja sa radom iz poljskog grada Žešov koji se nalazi blizu ukrajinske granice, saopštlo je ranije slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

(SB)

Oznake: slovenija, Ukrajina