Vijesti 08.04.2022.

Đokić: Vlada i Ministarstvo su posvećeni pitanju geoloških istraživanja

ČITANJE: 2 minute

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Banjaluci da Srpska raspolaže različitim vrstama mineralnih sirovina na različitim područjima i da su ona u velikoj mjeri stavljena u funkciju eksploatacije, ali da to nije završen proces.

Prije početaka međunarodne naučno-stručne konferencije “Geologija Republike Srpske i regiona”, Đokić je istakao da je rudarska proizvodnja najrazvijenija u dijelu koji nam obezbjeđuje dovoljne količine električne energije.

“Međutim, imamo i eksploatacije drugih sirovina koje su stavljene u funkciju razvoja. Najviše se trenutno eksploatišu različite vrste kamenih agregata, što je uveliko unaprijeđeno i imamo veliki broj privrednih društava koja se bave tom vrstom proizvodnje”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Đokić je naglasio da je cilj ove konferencije, koju organizuje Zavod za geološka istraživanja Srpske, da se postaknu nova istraživanja na različitim lokacijama, ali da postoji otpor lokalnog stanovništva na određenim lokalitetima gdje je potrebno vršiti istraživanja.

“Taj otpor je rezultat manjka informacija o tome šta istraživanja donose. Između istraživanja i eksploatacije je dug put i volio bih da ljudi to razumiju na bolji način i da omoguće da se nauka razvija i napreduje, da se istraživanja sprovode. Tek nakon svega toga se procjenjuje da li ima uslova za eksploataciju ili nema ili da li će se ona odobriti”, pojasnio je Đokić.

Đokić je ukazao na to da je geologija jedna od vrlo značajnih društvenih oblasti, te da je Geološki zavod Srpske svojom kadrovskom strukturom i dosadašnjim rezultatima, dao važnu putanju za dalje geološke aktivnosti u Srpskoj.

“Vlada i Ministarstvo su posvećeni pitanju geoloških istraživanja i stvaranja preduslova da se nastave brojne aktivnosti, da dođemo do informacija o odrđenim ležištima mineralnih i drugih sirovina koje mogu biti u fukciji razvijanja rudarske prozvodnje”, rekao je Đokić.

Zamjenik direktora Geološkog zavoda Srpske Cvjetko Sandić naveo je da se ove godine obilježava 30 godina Zavoda, ali i 110 godina sistemskih istraživanja u BiH.

“Geološki zavod je izrastao u respektabilnu instituciju u regionu. U okviru konferencije potpisivaćemo memorandume o saradnji sa geološkim zavodima Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, a već sarađujemo sa zavodima u Kini i Austriji”, rekao je Sandić.

U okviru konferencije, koja se održava u Administrativnom centru Vlade, upriličena je izložba koja predstavlja istorijski pregled razvoja geologije u Republici Srpskoj i Srbiji, a koja je nastala kao plod saradnje sa Geološkim zavodom Austrije.

(Srna)