Politika 11.04.2022.

Cvijanović: Obrazovanje je nacionalni interes

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da Srpska ima nadležnosti za sprovođenje nastavnog procesa i obrazovanja u cjelini, što jeste nacionalni interes.

“Zamjenjuju se teze na veoma opasan način, jer se nastoji pokazati kako je neko u Republici Srpskoj protiv testiranja, upoređivanja znanja učenika i svega što se radi u EU. Radi toga je važno što smo dobili objašnjenje u Narodnoj skupštini zašto je ovo pitanje nacionalni interes”, rekla je Cvijanovićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Ona je istakla da se prilikom testiranja učenika mora znati zašto se to radi, jer postoji pojedinačna i kolektivna svrha testiranja.

“Hoćemo da se testiraju naša djeca, ali i da imamo upotrebnu vrijednost svakog testiranja. To znači da dobijemo pojedinačni i kolektivni rezultat testiranja, jer na osnovu toga obrazovni proces može biti usmjeren u željenom smjeru”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da obrazovni proces u Srpskoj treba nadograđivati uprkos svim naporima koji su učinjeni.

“Narodna skupština Republike Srpske jeste konačna instanca u odlučivanju svaki put kada je preglasan srpski član Predsjedništva BiH i kada želi da zaštiti nacionalni interes”, rekla je Cvijanovićeva.

Parlament Srpske zasjeda na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog odluka Predsjedništva usvojenih bez konsenzusa, među kojima su odluke o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, te trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.

(Srna)