Vijesti 28.06.2022.

Priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama za Dan VRS

ČITANJE: 6 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović dodijelila je danas, na proslavi Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske /VRS/ i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, brojna priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima u odbrani Srpske.

U manastiru Gomionica kod Banjaluke Ordenom zastave Srpske sa srebrnim vijencem odlikovan je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović za izvanredne zasluge u poslijeratnom razvoju Srpske, učvršćivanju mira i međunarodne saradnje, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razvoja u afirmaciji Srpske.

Cvijanovićeva je Ordenom Nemanjića za doprinos obrani Srpske odlikovala Prvu sarajevsku mehanizovanu brigadu VRS, kao i Drugu manevarsku brigadu Drinskog korpusa iz Zvornika, a Ordenom Karađorđeve zvijezde Srpske drugog reda generala Milana Čeleketića.

Ordenom NJegoša trećeg reda odlikovan je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Ordenom krsta milosrđa odlikovan je doktor Milovan Kerkez, a medaljom Petra Mrkonjića Prva laka laktaška pješadijska brigada VRS, te Druga hercegovačka laka pješadijska brgada VRS, dok je posthumno Medaljom zasluga za narod odlikovan 151 borac VRS.

Slavna Vojska Srpske će uvijek živjeti sa svojim narodom

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Gomionici kod Banjaluke da je Vidovdan simbol vjekovne borbe srpskog naroda za slobodu, a odraz te slobode je Republika koja je odbranjena zahvaljujući slavnoj Vojsci Republike Srpske koja će uvijek živjeti sa svojim narodom.

Cvijanovićeva je rekla da tradiciju ove vojske danas dostojno baštini Treći pješadijski Republika Srpska puk, a dvoglavi orao na njihovim uniformama svjedoči i podsjeća da Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju.

“Od samog osnivanja, ona je bila i ostala narodna vojska, koja će uvijek živjeti sa svojim narodom i u svima nama”, rekla je Cvijanovićeva u Gomionici u obraćanju na proslavi Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Čestitajući svim borcima Vojske Republike Srpske i pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka krsnu slavu, ona je istakla da, obilježavajući ovaj praznik, postoji dužnost da se svi s posebnim poštovanjem prisjete boraca koji su na oltar slobode, u temelje Republike Srpske, položili ono najvrijednije što su imali.

“Da nije bilo njih, ovaj veliki praznik danas bismo obilježavali u tišini, ili u tuđini, ali zasigurno ne ovako veličanstveno, ponosno i slobodno. Da nije bilo njih i njihovih saboraca, od kojih su mnogi danas ovdje sa nama, ne bismo imali Republiku Srpsku, naše institucije i ustavne nadležnosti.Zato danas nemamo pravo da od njih odustanemo, da se predamo i pokleknemo pred pritiscima i ucjenama”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su ustavna prava suviše skupo plaćena da bi pristali na proces razvlašćivanja Republike Stpske.

“Opredijeljeni smo ka miru i stabilnosti, i odlučni da se svim pravnim i političkim sredstvima, borimo za njen opstanak i razvoj”, rekla je Cvijanovićeva

Ona je istakla da je to zajednička dužnost svih, bez obzira na stranačku pripadnost, na ideološke ili bilo koje druge razlike.

“Onda kada smo bili jedinstveni, bili smo spremni na veličanstvene podvige. Naša razjedinjenost oko suštinskih nacionalnih tema uvijek je podsticaj za one koji Republici Srpskoj ne žele dobro i tome, nažalost, svakodnevno svjedočimo. Zato su sloga i jedinstvo, a nikako ne jednoumlje, naše najvažnije vrijednosti, naša prva i posljednja istorijska lekcija”, rekla je predsjednik Republike Srpske.

Ona je istakla da je to suština Vidovdana, mjera nacionalne zrelosti i odlučnosti srpskog naroda da opstane kao politička zajednica koja ima svoj glas, stav, integritet i dostojanstvo.

“Želimo dijalog sa svima u BiH i neprestano pozivamo na razgovor, jer je to jedini način da uredimo odnose po mjeri svih. Ali, postoje i one stvari koje za nas nikada ne mogu biti predmet pregovora, niti kompromisa. To je Republika Srpska, sa svim svojim institucijama, teritorijom i ustavnim pravima, odbranjena životima najboljih među nama”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da su danas u Gomionici, kao i mnogo puta do sada, Srbi sabrani i okupljeni da bi obilježili važan datum u srpskoj istoriji, koji je sastavni i neotuđivi dio njihovog identiteta, a čiji je najvjerniji čuvar bila i ostala upravo Srpska pravoslavna crkva.

“Malo je datuma u našoj bogatoj i burnoj istoriji koji se svojom veličinom, značajem i simbolikom mogu porediti sa Vidovdanom”, rekla je Cvijanovićeva.

Od Kosova do danas, istakla je ona, mnogo je važnih bitaka, istorijskih prekretnica i sudbonosnih događaja vezano za Vidovdan. Zbog toga ovaj dan ima ne samo religijsku, već i ogromnu nacionalnu, zavjetnu i simboličku vrijednost.

“I nije slučajno što je baš ovaj praznik izabran za krsnu slavu Vojske Republike Srpske. Vidovdan je simbol naše vjekovne borbe za slobodu, a odraz te slobode danas je upravo Republika Srpska koja je odbranjena zahvaljujući našoj slavnoj vojsci”, rekla je predsjednik Republike Srpske.

U manastiru Gomionica kod Banjaluke danas se proslavlja Vidovdan – krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Vojska Republike Srpske za svoju krsnu slavu uzela je Vidovdan, praznik posvećen Svetom knezu Lazaru i junacima izginulim u Kosovskom boju koji se dogodio na Vidovdan 1389. godine.

Višković: Vidovdan je svetinja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je Vidovdan svetinja u istoriji srpskog naroda, a posebno za Republiku Srpsku.

“Samo prije dva dana imali smo priliku da obilježimo proboj Koridora, a na današnji dan je oslobođena Modriča i odblokirana putna komunikacija od zapadnog ka istočnom dijelu Srpske i to s razlogom zovemo Koridor života”, rekao je Višković novinarima na obilježavanju krsne slave Vojske Republike Srpske – Vidovdana u manastiru Gomionica kod Banjaluke.

On je podsjetio na strašan zločin stradanja banjalučkih beba zbog nestašice kiseonika.

“Mnogi koji nam danas drže lekcije o moralu, poštenju, kako bi se trebali ponašati i živjeti, u suštini su doprinijeli tome i uzrokovali smrt beba jer su pripadale jednom narodu i rođene su na prostoru za koji je neko smatrao da treba da bude blokiran”, rekao je Višković.

On je dodao da je Vojska Srpske časno vojevala i iznijela sve obaveze koje je pred nju postavila Republika Srpska.

“Nikada nismo bili vojska koja je nastrojena osvajački. Uvijek smo samo branili svoja ognjišta i našu djecu”, naglasio je Višković.

(Srna)