Vijesti 29.07.2022.

POSKUPLJENJE SE NE BI ISPLATILO Taksisti u Banjaluci kažu da troškovi rastu, a posla sve manje

ČITANJE: 2 minute

Poskupljenje goriva i ostalih životnih namirnica dovelo je do smanjenja posla banjalučkim taksistima. Iako se cijene nisu znatno promijenile, pad posla se i te kako osjeti, kazuju u taksi udruženjima.

Ljetni period je nešto bolji, jer su tropske vrućine primorale građane da češće koriste usluge taksista.

Predsjednik Udruženja “Mobil taksi” Milovan Trišić za “Glas Srpske” rekao je da zbog drugih poskupljenja, građani manje izdvajaju za nešto što im nije baš neophodno, pa tako i taksi.

– Još uvijek ima turista i Banjalučana koji su došli iz inostranstva, tako da nije praktično pao posao, ali to očekujemo na jesen. Penzioneri su oni koji nas najviše pozivaju, jer su uglavnom nemoćni da autobusom idu doktoru – kazao je Trišić.

Istakao je da je poskupljenje goriva dosta smanjilo njihovu zaradu.

– Izdvajanja za gorivo su neuporedivo veća u odnosu na prethodni period, samim tim i zarada je manja. Popravka automobila je poskupjela, kada uračunamo troškove goriva i održavanja vozila, na kraju dana je slaba računica – rekao je Trišić.

Predsjednik Udruženja “Banjalučki taksi” Dragan Purišić kaže da ne mogu više dizati cijene jer je neisplativo. On smatra da malo koji grad u okruženju ima uređenu taksi službu kao Banjaluka.

– Naši ljudi se voze taksijem, živimo od njih. To što stranci dođu malo ljeti, to je ništa, jer imamo troškove svaki dan. Putnici su svjesni poskupljenja goriva, tako da se ne žale mnogo na cijene – istakao je Purišić.

Banjalučki taksista Siniša Petković se požalio da je posla malo, a da troškovi samo rastu.

– Troškovi svaki dan sve veći, a cijene se ne mijenjaju. Nekada sam znao zašto radim, a danas slaba korist. Zna se desiti da mi satima niko ne sjedne u auto, a i te vožnje koje imam su uglavnom one kratke, što se skoro pa i ne isplate – priča Petković.

Udar

Banjalučanka Dajana Vukić se požalila da je poskupljenje taksija bilo novi udar na džep i da ga je i te kako osjetila.

– Često sam zbog posla primorana da koristim taksi i svako novo poskupljenje stvara i novi problem. Cijene samo rastu, a potrebe ostaju iste, kao i plate. Poslodavac mi ne daje novac za prevoz, tako da su troškovi prevoza ogromni – požalila se Vukićeva.

(A. S.)

Oznake: Banjaluka, taksi