Politika 17.08.2022.

Ko će nas liječiti?

ČITANJE: 1 minuta

PIŠE: dr Mladen Đurić (SDS)

Informacija da privatna Srednja medicinska škola “Petar Kočić” upisuje učenike koji zbog lošeg prosjeka nisu mogli da upišu javnu medicinsku srednju školu, alarm je za uzbunu. Upravo zbog toga ovim pitanjem bi se ozbiljno morale pozabaviti i nadležne institucije.

Otvaranje privatnih medicinskih srednjoškolskih ustanova je samo probni balon i pitanje je vremena kada će se ta praksa podići na viši nivo, odnosno kada ćemo dobiti privatne visokoobrazovne medicinske ustanove.

U situaciji u kojoj je obrazovanje palo na najniže moguće grane i kada upravo zbog odlaska stanovništva Republika Srpska ubrzano ostaje bez radne snage, mi dobijamo ustanovu koja školuje učenike za odlazak u inostranstvo, a da niti nadležno ministarstvo, niti Vlada RS ne čine ništa da se to zaustavi, nego svojim nečinjenjem takvu praksu odobravaju.

Javne obrazovne ustanove imaju jasne kriterije na osnovu kojih se vrši selekcija. Upis učenika bez ikakvih kriterija koji svojim znanjem nisu stekli mogućnost za upis na javnu školsku ustanovu opasan je – kako za naše društvo, tako i za zemlju u kojoj će ti učenici (možda) dobiti posao, a na kraju, opasno je i za same medicinske tehničare/ljekare koji će postati diplomci takvih ustanova.

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo obrazovanja, Savjet za prosvjetu, a na kraju Vlada RS, ozbiljno se moraju pozabaviti pomenutim pitanjem, jer ako se ovakav trend nastavi, ozbiljno nam prijeti situacija da postanemo evropski biro za zapošljavanje, a praksa otvaranja školskih ustanova za izvoz radne snage neće više biti izuzetak, već pravilo – sve dok potpuno ne ostanemo bez stanovnika.

Oznake: Mladen Đurić