Svijet 22.08.2022.

Ruski FSB: Dariju Duginu ubila Ukrajinka

ČITANJE: 2 minute

Federalna služba bezbednosti Rusije navela je da iza ubistva ruske novinarke Darije Dugine stoje ukrajinske specijalne službe.

Kako navode počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je sa ćerkom doputovala u Rusiju 23. jula.

– Ubistvo novinarke Darije Dugine je rasvjetljeno, pripremile su ga ukrajinske specijalne službe, izvođač je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je nestala posle zločina u Estoniji – kazali su iz FSB.

To je ruskoj agenciji TAS u ponedeljak saopšteno u Centru za odnose sa javnošću (CSP) FSB Rusije.

– Kao rezultat kompleksa hitnih operativno-istražnih mera, Federalna služba bezbednosti je riješila ubistvo ruske novinarke Darije Dugine, rođene 1992. godine – naglasila je FSB.

Specijalna služba je utvrdila da su „zločin pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe – a njegov izvršilac je državljanka Ukrajine Vovk Natalija Pavlovna, rođena 1979. godine.

U Rusiju je stigla 23. jula 2022. zajedno sa ćerkom Šaban Sofijom Mihajlovnom, rođenom 2010.

– Na dan ubistva Vovk i Šaban su bili na književno-muzičkom festivalu Tradicija, gde je Dugina bila počasni gost – saopštio je FSB.

Rečeno je da je Vovk iznajmila stan u istoj zgradi u kojoj je Dugina živjela da bi se informisala o njenom načinu života. Rečeno je da je počinilac koristio Mini Cooper, pri čemu je vozilo ulazilo u Rusiju sa tablicama Donjecke Narodne Republike, a korišćene su registarske tablice Republike Kazahstan dok se vozilo koristilo u Rusiji, kao i ukrajinske tablice kada je napuštala zemlju, preko Pskovske oblasti, i otišla u Estoniju.

– Na dan ubistva, Vovk i njena 12-ogodišnja ćerka prisustvovale su književno-muzičkom festivalu “Tradicija”, gdje je Dugina bila kao počasni gost – saopštio je FSB.

Prema njihovom izveštaju, posle eksplozije auta koji je vozila Dugina, Vovk i njena ćerka su napustile Rusiju, preko Pskovske oblasti u Estoniju. Služba bezbednosti je saopštila da je svoje informacije o istrazi prenela Istražnom komitetu.

(A. S.)