Vijesti 01.10.2022.

Izborna tišina u BiH traje do zatvaranja birališta

ČITANJE: 3 minute

Od 7.00 časova biće otvoreno 5.903 biračka mjesta. Na četiri glasačka listića građani će birati između 7.258 kandidata i 127 političkih subjekata. Pravo glasa ima više od 3,3 miliona građana. Birališta su spremna. Objekti preuređeni, glasački materijal distribuisan od opštinskih i gradskih komisija do biračkih mjesta, ili pripremljen i zapakovan čeka mobilne timove, prenosi RTRS.

Predsjednik ostavlja birački materijal u prostoru, da li je to učionica ili privatni prostor, zaključava prostor, ključ u ruku, ide kući, a policajac ostaje na svakom biračkom mjestu da dežura do ujutro , izjavio je Rade Draško iz OIK Istočna Ilidža.

Od 7.00 do 19.00 časova građani će moći da glasaju za političke predstavnike na 518 funkcija u BiH. Svaki glasač dobiće po četiri listića. U Srpskoj, gdje pravo glasa ima više od 1,2 miliona stanovnika, bira se član Predsjedništva BiH, predsjednik Srpske i dva potpredsjednika, 83 poslanika u Narodnoj skupštini i 14 od ukupno 42, u Parlamentu BiH.

U FBiH umjesto predsjednika i potpredsjednika čiji je izbor naknadan i indirektan, četvrti listić rezervisan je za kantonalne skupštine. Za građane čije je kretanje ograničeno, rezervisani su mobilni timovi, njih 352 ili najmanje jedan pri svakoj lokalnoj komisiji.

Na terenu ne postoji nijedan značajniji problem koji bi mogao ugroziti izborni proces na dan izbora u nedjelju 02. oktobra,  rekao je predsjednik CIK BiH Suad Arnautović. Ili ipak, izvjesno je već, postoji. Brigu kako će glasati oboljeli od virusa korona CIK je prepustio lokalnoj administraciji.

Za razliku od posljednjih izbora, kada su postojale instrukcije na papiru, pa opet hiljade birača tada oboljelih od virusa korona ostalo bez prava glasa, ovaj put nema ni papira. A rijetke su i opštinske ili gradske komisije, koje su samoinicijativno mobilne timove prilagodile registrovanim i mogućim kovid pacijentima.

Zato je CIK dodatnu pažnju usmjerio na birače iz inostranstva. Za njih 6.700 koji su se prijavili za glasanje u ambasadama i konzulatima, ovaj put rezervisana je 21 lokacija u čak 15 država. Uvećanje bilježi i izborna administracija i posmatrači. Njih ukupno 110.000 pratiće proces.

Nadamo se da će ovaj izborni dan vjerovatno imati najbolje pretpostavke ikada da izbori budu, bar što se tiče izbornog dana, slobodni i pošteni jer imamo niz unapređenja , poručio je Dario Јovanović iz “Pod Lupom”.

Najznačajnija – obavezan pečat i potpis ovlašćenog lica na glasačkom listiću. U suprotnom biće nevažeći. Zatim položaj glasačke kutije, otvorom okrenute prema biračkom odboru, i pomoć drugog lica pri glasanju samo nepismenim i slijepim osobama, ali ne i starijim biračima koji se teško snalaze na kompleksnim glasačkim listićima.

Da li će to umanjiti eventualne izborne manipulacije ili zakomplikovati proces glasanja iskusićemo već u prvim satima izbornog dana. Biračima ostaje obaveza da na birališta ponesu jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH – ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš. I da prethodno provjere na kom biračkom mjestu mogu da glasaju – na veb stranici CIK-a unoseći svoje podatke ili slanjem SMS poruke.

Prve rezultate izbornog procesa koji će, prema procjenama koštati oko 12 i po miliona maraka, izborna administracija najavljuje sat ili dva nakon zatvaranja biračkih mjesta.

(Z.M)

Oznake: Izbori 2022