Politika 02.11.2022.

DEBATA U SB UN: Šta su o BiH rekli predstavnici Rusije, Kine, SAD i Britanije?

ČITANJE: 5 minuta

Zapad konstantno pokušava da predstavi Republiku Srpsku kao izvor problema u BiH i demonizuje sve što se ne uklapa u evroatlantski okvir koji se nameće narodima u BiH, izjavila je zamjenica stalnog predstavnika Rusije u UN Ana Јevstignejeva.

Ona je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekla da je Rusija zabrinuta zbog političke krize u BiH, koja je direktna posljedica miješanja međunarodne zajednice.

Јevstignejeva je navela da međunarodna zajednica ima “gotovo kolonijalni pristup” kada je u pitanju BiH, te da podriva ustavne temelje i državnost BiH, Dejtonski mirovni sporazum i gazi osnovna prava konstitutivnih naroda u BiH i time dovodi do novih tenzija u zemlji i na Balkanu u cjelini.

Prema njenim riječima, izbori u BiH održani 2. oktobra pokazali su da je podrška izgradnji BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma dominantna u odnosu na “građansku formulu” koja se vještački nameće spolja.

Ona je istakla da se većina glasača odlučila za Dejtonski sporazum i njegove temelje, ali da je za žaljenje što pojedini međunarodni političari nisu bili zadovoljni demokratskim i suverenim izborom koji je napravio narod u BiH.

Јevstignejeva je napomenula da Zapad pokušava da nametne svoju volju u BiH, prije svega slanjem raznih jednostrano izabranih izaslanika i specijalnih predstavnika.

Ona je naglasila da egoističan stav Zapada ometa zakonito izabrane vlasti u BiH i želi da ih “baci u stranu”.

Govoreći o produžetku misije Altea, Јevstignejeva je navela da Rusija podržava nastavak misije, ali da je zabrinuta neopravdanim udvostručavanjem broja evropskih snaga u BiH.

Ona je dodala da rješenje za probleme u BiH leži u unutrašnjem dijalogu, bez miješanja međunarodne zajednice.

Kineski ambasador u UN Geng Šuang je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN podsjetio da su u BiH nedavno održani opšti izbori koji su obavljeni na miran način i da je postizborna politička situacija stabilna.

Šuan je naglasio da je time iskazana sposobnost i odlučnost naroda BiH da održe političku stabilnost kako bi živjeli u miru, što je Kina pozdravila.

On je istakao da nakon izbora politička situacija u BiH ulazi u novu fazu i izrazio je nadu da će strane u BiH zadržati aktuelni pozitivan zamah i da će zajedno unapređivati političku agendu te zemlje.

Prema njegovim riječima, upotreba tzv. bonskih ovlaštenja postala je kontroverzna, zbog čega izražava zabrinutost.

– Sistem visokog predstavnika i “bonska ovlaštenja” poseban su dogovor iz posebnog razdoblja i BiH je suverena zemlja koja treba da pronađe izvodljiv put za nezavisno i efikasno upravljanje – rekao je Geng.

On je izrazio nadu da će međunarodna zajednica djelovati na pošten, uravnotežen i oprezan način po pitanju BiH i da će u potpunosti poštovati mišljenja i zabrinutosti svih strana u toj zemlji te da će se uzdržati od nametanja spoljnih planova.

– Kina je uvijek bila protiv jednostranih sankcija koje nisu odobrene u Savjetu bezbjednosti UN i kojim se krši međunarodno pravo. Tražimo od relevantnih država da se uzdrže od upotrebe jednostranih sankcija i drugih načina kojima se miješaju u unutrašnja pitanja BiH – istakao je kineski ambasador.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica treba da poveća svoju podršku i pomoć BiH i da obrati pažnju na odliv stanovništva, posebno mladih.

On je naglasio da BiH treba da stvori pošteno, pravedno i nediskriminatorno poslovno okruženje za rad stranih kompanija, čime će pomoći u privlačenju investicija, stvoriti priliku za zaposlenje lokalnog stanovništva i unaprijediti održiv ekonomski i socijalni razvoj zemlje.

Geng je naveo da Kina podržava svaki napor za održavanje mira i stabilnosti i BiH i cijeni konstruktivne uloge koje imaju Srbija, Hrvatska i druge zemlje regiona.

Kineski ambasador podsjetio je da je Kina podržalaproduženje misije Altea u BiH i izrazio je nadu da će misija imati pozitivnu ulogu u osiguranju mira i stabilnosti u zemlji.

Predstavnik SAD u Savjetu bezbjednosti UN pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije o produženju mandata EUFOR misije Altea čime je poslata poruka o jasnom podržavanju ove veoma važne misije za održavanje mira i bezbjednosti u BiH.

Upućena je zahvalnost EU i njenim članicama na posvećenosti misiji Altea.

U obraćanju Savjetu bezbjednosti naglašeno je da Amerika ostaje posvećena cilju ostvarenja demokratske, stabilne i napredne BiH i da podržava punu integraciju te zemlje u transatlantsku zajednicu i put ka članstvu u EU.

– Poštovanje demokratskih institucija i integritet izbora su vitalne komponente ovih težnji zbog čega je izražena zabrinutost oko optužbi za neregularnosti na nedavnim izborima, posebno za predsjednika Republike Srpske i nedostatak odgovornosti za počinioce tih neregularnosti – navedeno je u obraćanju.

Prema riječima predstavnika, SAD ohrabruje institucije BiH da u potpunosti provjere neregularnosti koje su iznijeli posmatrači izbora.

– Kada izborni rezultati budu potvrđeni, pozivamo lidere svih strana da ulože sve napore kako bi podržali brzo formiranje vlasti – dodao je on.

BiH je napredovala od 1995. godine, ali teško dobijeni mir i dalje je fragilan i pod pritiskom, te je važno prisustvo međunarodne zajednice u BiH, izjavila je britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord.

Ona je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku pozdravila jednoglasno usvajanje produžetka mandata misije EUFOR “Altea”.

Vudvordova je čestitala građanima BiH na mirnim i demokratskim izborima, ali je naglasila da treba istražiti tvrdnje o navodnim prevarama tokom glasanja.

Prema njenim riječima, u BiH je odrađeno “pola posla” i treba sprovesti reforme, a retorika podjele mora prestati.

Vudvordova se osvrnula na nametanje odluke Kristijana Šmita u noći ovogodišnjih opštih izbora, kojom su izmijenjeni Izborni zakon i Ustav Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na Dom naroda Parlamenta FBiH, rekavši da je namjera bila da se “uvedu amandmani u disfunkcionalni `status kvo` koji je malo kome koristio”.

Ona je napomenula da je Britanija privržena sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je aktivni član Savjeta za sprovođenje mirovnog sporazuma.

Vudvordova je dodala da Britanija poziva sve strane u BiH da stave nevažne interese u stranu i usredsrede se na poboljšanje životnih uslova svih građana i napredak na putu evroatlantskih integracija.

(Srna/SB)