Region 06.11.2022.

NAKON MIRNE NOĆI NA SJEVERU: U podne veliki miting u Kosovskoj Mitrovici

ČITANJE: 2 minute

Dan nakon što su politički i institucionalni predstavnici Srba napustili prištinske institucije, u Kosovskoj Mitrovici danas će se u podne održati veliki narodni miting.

Posledice potencijalne političke krize još uvek se razmatraju, a bojkot institucija prvi su počeli Goran Rakić i Igor Simić iz Srpske liste, nakon čega su im se pridružili policijaci, kao i sudije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti večeras u 21h nakon što su institucionalni i politički predstavnici Srba napustili kosovske institucije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovaće Nenada Đurića, bivšeg komandira Regionalnog policijskog direktorata Sever na Kosovu i Metohiji, koji je odbio da svom narodu deli ukore za to što ne prihvataju RKS automobilske tablice koje im nameće vlast Aljbina Kurtija, prenose Novosti.

Vučić je u direktnom telefonskom razgovoru pružio podršku smenjenom Đuriću, preneo mu ohrabrenje i stav da će vlast u Beogradu uvek biti i uz njega i uz naš narod na Kosovu i Metohiji.

Milan Radojević podneo je danas neopozivu ostavku na funkciju gradonačelnika opštine Severna Mitrovica.

Radojević je naveo da je razlog za podnošenje ostavke trenutna politička situacija prouzrokavana jednostranim potezima vlasti u Prištini kojima se, kako je naglasio, ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba u Severnoj Mitrovici ali i u ostalim opštinama na severu Kosova.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da vlada u Prištini najnovijim “antiameričkim akcijama izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni blok u veoma kritičnom trenutku”.

“Najnovije radikalne akcije kosovske vlade su antiameričke, anti-EU i antisrpske. One su i antialbanske”, istakao je Đurić u objavi na Tviteru.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da vlada u Prištini najnovijim “antiameričkim akcijama izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni blok u veoma kritičnom trenutku”.

“Najnovije radikalne akcije kosovske vlade su antiameričke, anti-EU i antisrpske. One su i antialbanske”, istakao je Đurić u objavi na Tviteru, prenosi nova.rs.

(SB)