Politika 12.12.2022.

KOVAČEVIĆ: SNSD nezaobilazan faktor u formiranju vlasti Srpske i na nivou BiH

ČITANJE: 2 minute

Stranački ragovori o uspostavljanju vlasti na nivou BiH su u toku i SNSD u tom procesu ima ključnu ulogu, a osnovni cilj je da svako u svom domenu radi poslove koji bi građanima i Republike Srpske i Federacije BiH mogli donijeti korist, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Do sada je bila praksa da predstavnici bošnjačkog naroda ili političkog Sarajeva zbog svojih uskostranačkih interesa blokiraju sve u BiH. To vrijeme je prošlo i vjerujem da dolazi period kada će se svi u BiH okrenuti da rade u interesu građana, kako Republike Srpske, tako i Federacije BiH da bi svi u BiH mogli da žive bolje – naglasio je Kovačević.

On je ukazao na potrebu realizacije razvojnih projekta koji će biti od koristi za sve građane BiH.

Kovačević je rekao da SNSD nije odlučio da uđe u vlast na nivou BiH, već građani dajući svoj glas kandidatima te stranke.

– Oni su ti koji su jasno odlučili da je SNSD najjača politička snaga u Srpskoj i dali joj mogućnost da zajedno sa svojim koalicioni partnerima foromira Vladu i učestvuje u formiranju vlasti na nivou BiH. Potpuno je jasno da je SNSD nezaobilazni faktor u kreiranju i formiranju vlasti i Republike Srpske i zajedničkih organa na nivou BiH, gdje je uvijek naš prioritetni zadatak da štitimo interese Srpske – naglasio je Kovačević.

On je naveo da su građani Republike Srpske dali povjerenje kandidatima SNSD-a, kako za srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, tako i za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te podsjetio da je SNSD sam, osvojio više glasova na proteklim opštim izborima, nego sva opozicija zajedno.

Kovačević je dodao da je SNSD imao nedavno razgovor sa HDZ-om, prije dva dana u Banjaluci sa predstavnicima “Osmorke”, a danas ponovo sa predstavnicima HDZ-a.

– Veoma brzo ćemo doći u situaciju da imenujemo kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara i do formiranja Savjeta ministara – rekao je Kovačević za BHT.

On je konstatovao da je Republika Srpska institucionalno stabilna, te da se implementacija izbornih rezultata, kao i ranije, najbrže odvija u Srpskoj.

– Republika Srpska veoma brzo formira svoje institucije, a očekujemo da će krajem ove ili početkom naredne sedmice biti formirana i Vlada – naveo je Kovačević.

(Srna/SB)