Vijesti 09.04.2023.

Uskrs u porodici Barišić u Bok Jankovcu kod Gradiške

ČITANJE: 1 minuta

Već deseta generacija porodice Barišić iz Bok Jankovca kod Gradiške slavi Uskrs.

Supružnike Josipa i Ljerku odmijenili su sin i snaha Željko i Božana uz nesebičnu pomoć četvoro djece, Tihane, Ivane, Tanje i Saše.

Svi su timski radili oko šaranja uskršnjih jaja i spremanje svečane trpeze.

– Supruga je skuvala i obojila oko 90 jaja. Pomogla su joj djeca, pogotovo kćerka Ivana koja se bavi crtanjem i slikarstvom. Ja sam juče kuvao šunku, odnijeli smo kako pripada i jedan dio u crkvu – rekao je Željko Barišić, a potom nazdravio za Uskrs ljutom šljivovicom.

Porodica Barišić nadaleko je poznata po mnogo čemu. Glava kuće, Josip, važi za čuvenog majstora o kome su novinari mnogih redakcija ispredali priče. Osim što na kamenom mlinu melje najbolje kukuruzno brašno, Josip tvrdi da zna, ni manje, ni više, nego 25 zanata.

– Bravarija, stolarija, drvenarija, struja, limarija, inovacije, proizvodnja organske hrane, svi poslovi sa traktorom, samo su dio mojih vještina – ispričao je Josip, majstor koji je od tamburskih žica napravio stroj za sječenje kolača, a od bojlera i vojničke metalne kasete sušaru za kukuruz.

Barišići su i poznati ribari, a o velikim praznicima poput današnjeg Uskrsa, kao i Božića, u njihovoj kući okupe se komšije svih nacionalnosti.

(B.G.)

Oznake: Uskrs