Vijesti 12.04.2023.

Maloljetnici bez dozvole i poznavanja propisa sve češće punopravni učesnici u saobraćaju

ČITANJE: 3 minute

Želja da se izbjegnu gužve, adrenalin i ljubav prema motociklima samo su neki od razloga zbog kojih građani odluče da se na određenu lokaciju upute ovim prevoznim sredstvom. Međutim, problem nastaje kada za takvom vožnjom posegnu i oni bez vozačke dozvole, ali i opreznosti.

Uslove za polaganje vozačkog ispita za upravljanje motociklom do 49 kubika maloljetnici u Republici Srpskoj stiču već sa navršenih 14 godina, dok praksa pokazuje da ta granica za ljubitelje motocikala predstavlja samo prekretnicu da od tada mogu da voze i “sa papirom”.

Da najmlađi najviše stradaju u saobraćaju kaže i statistika, a potvrđuju stručnjaci.

Nikola Ćopić, stručnjak za bezbjednost saobraćaja, za Banjaluka.net kaže da na putevima u Republici Srpskoj zasigurno ima maloljetnih učesnika bez vozačke dozvole, te da se s takvim saznanjima susretao i tokom rada u ispitnom centru u Banjaluci.

“Radeći u ispitnom centru susretao sam se s najmlađim vozačima koji polažu za moped, koji kada polože kažu: ‘Sada mogu da vozim i sa papirima’. Znači da uveliko postoji problem maloljetnih lica koja učestvuju u saobraćaju bez poznavanja propisa i bez položenog vozačkog ispita”, dodaje Ćopić.

Ćopić naglašava da su najmlađi ujedno i najugroženiji učesnici u saobraćaju, te da za to postoji nekoliko razloga.

“Suština je da na našim putevima postoje maloljetna lica, koja učestvuju u saobraćaju bez položenog ispita, da nose najveći rizik i najčešće stradaju. Oni sa toliko godina precjenjuju svoje sposobnosti, ne poznaju dovoljno performanse vozila kojim upravljaju, pogotovo kada govorimo o motociklima. Takođe, mlađi su najskloniji konzumaciji alkohola. Statistika kaže da iz godine u godinu najveći broj nezgoda s povrijeđenim i poginulim licima imaju upravo ukategorije učesnika u saobraćaju od 18 do 30 godina”, kazao je Ćopić.

Kao najveći problem u tom domenu, Čopić vidi to što ne postoji obavezno formalno obrazovanje, što znači da učesnici u saobraćaju prvo znanje o bezbjednosti u saobraćaju stiču u najboljem slučaju sa 14 godina, a u najčešćem slučaju sa 18 godina, prilikom polaganja vozačkog ispita.

Iz PU Banjaluka za Banjaluka.net su kazali da sa dolaskom proljeća očekuju i povećan broj motociklista na cestama, te da će u skladu s tim, a u sklopu redovnih aktivnosti, kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama, nastaviti s pojačanim kontrolama ovih učesnika u saobraćaju.

Ćopić smatra da su takve kontrole poželjne i da u određenoj mjeri imaju preventivni karakter, ali da je za rješavanje problema upravljanja motociklom bez vozačke dozvole kod maloljetnika potrebno sistemsko rješenje.

“Svakako da ako želimo bolje mlađe učesnike u saobraćaju, moramo raditi na inicijativama i na njihovom sprovođenju, a koje su vezane za uvođenje predmeta saobraćajno obrazovanje u osnovne škole. Sve mjere koje sprovodi MUP uglavnom su represivnog karaktera, a sve takve mjere isključivo daju kratkoročne efekte. Kada se najavi akcija, ljudi će nekoliko dana paziti dok traje akcija i te mjere staju. Dok god se ne krene sistemski raditi, nema efekta. Formalno obrazovanje bi dalo efekta tek za 10 godina, ali što duže odlažemo, to su veće posljedice”, zaključuje Ćopić.

Nevena Stanojević