Politika 07.05.2023.

Mazalica: OHR radi u korist agende zapadnih zemalja

ČITANJE: 2 minute

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da se neće ništa promijeniti nakon sjednice Savjeta bezbjednosti UN o BiH, koja je zakazana za 10. maj i da sumnja da bi, osim Kine i Rusije, druge članice ovog najvažnijeg tijela UN prihvatile inicijativu da se zatvori OHR koji radi u korist agende zapadnih zemalja.

Mazalica je rekao Srni da su za Srpsku neprihvatljive bilo kakve nagodbe u smislu revizije buduće uloge visokih predstavnika u BiH u zamjenu za priznanje Kristijana Šmita.

-Nema te revizije uloge visokog predstavnika koja je za nas prihvatljiva, upravo zato što je sadašnja njegova, odnosno uloga prethodnog visokog predstavnika Valentina Incka nešto što je neprihvatljivo i što mi ne priznajemo – rekao je Mazalica.

On ističe da nema riječi i pogađanja o priznavanju legitimiteta Šmita, kojeg ne priznaju Kina i Rusija.

Mazalica kaže da sumnja da bi druge zemlje, članice Savjeta bezbjednosti UN prihvatile inicijativu da se zatvori OHR, koji, kao i Šmit, radi u korist agende zapadnih zemalja.

– Šmit je eksponent i reprezent zapadne politike u BiH i nema potvrdu u Savjetu bezbjednosti UN. On je izaslanik nekoliko ambasadora zapadnih zemalja – rekao je Mazalica i dodao da Srpska ne priznaje Šmita, niti nametanje zakona.

On smatra da se neće ništa promijeniti nakon zasjedanja Savjeta bezbjednosti UN 10. maja i da Srpska očekuje da Šmit i u narodnom periodu bude autoritet samo u okviru Federacije BiH.

Govoreći o imovini, Mazalica je podsjetio da je Srpska bila prinuđena da donosi zakone kojima bi se mogle provoditi odluke Ustavnog suda BiH, ali ne na način da te odluke ispoštuje.

– Odluke koje je nametao Šmit mi nismo primjenjivali i nemamo nikakve potrebe da radi njegovog preispitivanja tih odluka prihvatamo njegov legitimitet, a u skladu sa prošlim odlukama Narodne skupštine nećemo prihvatiti ni legitimitet Ustavnog suda BiH, jer smo tražili ostavke srpskih sudija u tom sudu, tako da nećemo vjerovatno uskoro ni priznavati odluke Ustavnog suda – zaključio je Mazalica.

Ni Kina niti Rusija ne priznaju autoritet Kristijana Šmita i mogu zatražiti prijevremeno zatvaranje OHR-a u debati ovog mjeseca, saopšteno je na sajtu Savjeta bezbjednosti UN uoči sjednice zakazane za 10. maj na kojoj će biti održana redovna, šestomjesečna rasprava o situaciji u BiH.

U saopštenju je navedeno da uloga OHR-a ostaje ključno pitanje za Savjet bezbjednosti i da se kao jedna od opcija za Savjet pominje razmatranje “predsjedničke izjave” kojom se predlaže revizija buduće uloge OHR-a u zamjenu za priznanje Šmitovog legitimiteta od Kine i Rusije.

(Srna)