Vijesti 19.04.2016.

Inicijativa za osnivanje fonda za boračku zaštitu

ČITANJE: 1 minuta
nenad-stevandic
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić saglasni su da je potrebno osnovati fond za boračku zaštitu čiji bi korisnici bili pripadnici ove populacije koji su u situaciji socijalne potrebe.

Stevandić je objasnio da bi se uvođenjem taksi na alkohol, luksuznu robu, električnu energiju, drvnu masu, cijenu goriva i duvana, bez opterećenja privrede, ostvario prihod kojim bi se punio ovaj fond.

“Ako je pet odsto poskupila struja, jedan odsto od tih pet odsto treba da ide u ovaj fond”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima BORS-a.

On je dodao da će inicijativa za osnivanje fonda biti razmotrena na organima BORS-a, a potom će biti upućena i Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Savčić je rekao da BORS podržava sve inicijative koje su usmjerene na poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja boraca. On je naveo da u Srpskoj ima oko 18.000 demobilisanih nezaposlenih boraca, te da je većina njih u starosnoj dobi u kojoj teško mogu naći zaposlenje. Savčić je rekao da bi ovaj fond mogao prikupiti nekoliko desetina miliona KM, te dodao da ne bi uticao na trenutne boračke dodatke.

“Nama je i dalje težište na zapošljavanju i smatramo da je zapošljavanje ono što kvalitetno i trajno rješava probleme boračke populacije”, naglasio je Savčić.

(Nezavisne)