Politika 31.05.2023.

Dodik: Biće nastavljena podrška izgradnji rusko-srpskog hrama

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da je rusko-srpski hram u izgradnji simbol volje srpskog naroda i bratskog odnosa s ruskim narodom, te da će Republika Srpska, kao i do sada, nastaviti da podržava izgradnju ovog kapitalnog objekta.

Dodik je istakao da odnos srpskog i ruskog naroda ne može da nestane bez obzira na razne namjere i priče o navodnom malignom ruskom uticaju, jer srpski narod doživljava ruski narod i Rusiju prijateljima i nema nijedan razlog da sumnja u to, što se ne bi moglo reći za određene zapadne zemlje koje daju milione dolara za rušenje “ruskog uticaja”.

Foto: Srna

“Da nije bilo uporne borbe srpskog naroda već 30 godina, od postojanja Republike Srpske i više, Srpska bi bila eliminisana voljom zapadnih sila, prije svega SAD, Velike Britanije i EU. Oni znaju da to ne mogu, ali pokušavaju da oskrnave Republiku”, rekao je Dodik novinarima.

Nakon posjete rusko-srpskom hramu u izgradnji, Dodik je naveo da je Srpska dala već 20 miliona KM za izgradnju hrama.

“Imamo obećanja ruskih privrednika da će pomoći unutrašnje uređenje hrama. Kada prođe ljeto i napravi se krov razgovaraćemo o unutrašnjem uređenju. Doći će stručnjaci iz Rusije i odrediće nivo i standard koji će nesumnjivo biti najviši mogući. Ovo je kapitalni objekat koji će Banjaluci dati još jedno prepoznatljivo mjesto”, istakao je Dodik.

Foto: Srna

On je podsjetio da je ideja o izgradnji hrama nastala još na kraju Prvog svjetskog rata, ali da se ni nakon 100 godina nije odustalo od nje.”To govori o istrajnosti, opredjeljenju, povezanosti”, objasnio je Dodik.

Rusko-srpski hram u izgradnji posjetio je i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Rusko-srpski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov, a kao prototip budućeg hrama izabran je nekadašnji Hram Čuda arhangela Mihaila, sagrađen 1358. godine, koji se nalazio u Kremlju i porušen je nakon Oktobarske revolucije.

Temelji hrama osveštani su 2018. godine.

(Srna)