Politika 18.07.2023.

Antonić: Nacrt dokumenta “NECP BiH” – pokušaj uzurpacije nadležnosti Srpske

ČITANJE: 2 minute

Direktor “Gas-Resa” Momčilo Antonić rekao je da je ovo preduzeće obavijestilo nadležno ministarstvo i Vladu Republike Srpske o neprihvatljivosti Nacrta dokumenta “Integrisani energetski i klimatski plan BiH do 2030” /NECP BiH/, koji direktno podriva razvojne projekte Srpske i BiH u sektoru energetike, a pogotovo prirodnog gasa, te predstavlja pokušaj uzurpacije nadležnosti Srpske.

Antonić je rekao da Nacrt ovog dokumenta nije prihvatljiv jer njegov sadržaj pokazuje jasnu namjeru autora da na zajedničkom nivou BiH uzurpiraju funkciju kreiranja energetske i klimatske politike Republike Srpske, što je isključiva ustavna nadležnost entiteta.

On je naglasio da je preduzeće “Gas-Res”, čiji su predstavnici učestvovali u javnoj raspravi, kroz 19 tačaka konstatovalo i obavijestilo nadležno ministarstvo i Vladu Srpske o neprihvatljivosti postojećeg dokumenta kako u pogledu procedura donošenja, tako i u pogledu njegovog sadržaja.

“Ovakvu namjeru autori i ne kriju, pozivajući se na pretenciozno protumačene odredbe Zakona o ministarstvima BiH. Sadržaj predloženog dokumenta direktno protivriječi ne samo usvojenim energetskim strateškim dokumentima Republike Srpske, već i strateškim dokumentima koji su u redovnim procedurama usvojeni na zajedničkom nivou BiH”, ukazao je Antonić.

Na taj način, istakao je Antonić, ovaj dokument direktno podriva razvojne projekte Republike Srpske i BiH u sektoru energetike, a pogotovo prirodnog gasa.

“Dokument nije odbranjiv ni sa aspekta zaštite životne sredine i takozvanih `zelenih politika`, a na šta se inicijalno poziva, jer predlaže gotovo potpuno izbacivanje prirodnog gasa kao energenta. U svim dosadašnjim analizama o energetskim tranzicijama na ekološki prihvatljiva goriva, uloga prirodnog gasa se naglašavala kao ključna upravo zbog ekološke prihvatljivosti istog”, rekao je Antonić.

On je naveo da su u predloženom dokumentu, koji se poziva na klimu, energetiku i ekonomiju, inkorporirani čisto politički stavovi da bi se potrošnja prirodnog gasa trebala smanjiti s ciljem smanjenja zavisnosti Republike Srpske i BiH od svog jedinog gasnog snabdjevača, Ruske Federacije.

“Ukoliko već postoje zahtjevi za definisanje klimatskih i energetskih politika i njihovim usklađivanjem sa politikama u EU, trebale bi se ispoštovati ustavne procedure i usaglašavanje i donošenje takvih dokumenata vršiti na nivou Republike Srpske i Federacije BiH, a tek nakon toga nastojati doći do usaglašenog stava na zajedničkom nivou BiH”, naglasio je Antonić.