Politika 19.07.2023.

Nešić: Republika Srpska neće dozvoliti preglasavanje srpskog člana Predsjedništva

ČITANJE: 1 minuta

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je danas da Republika Srpska neće dozvoliti preglasavanje srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Nešić je, komentarišući jučerašnju vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH o “antiustavnim potezima vlasti Republike Srpske” na kojoj su zaključci doneseni preglasavanjem Cvijanovićeve, istakao da očekuje da će Cvijanovićeva pokrenuti pitanje vitalnog entitetskog interesa i da će, kako je rekao, Narodna skupština Republike Srpske oboriti odluku dva bošnjačka člana Predsjedništva.

“Očigledno da praksu iz Ustavnog suda hoće da prenesu na Predsjedništvo. Ako im to prođe u Predsjedništvu, onda će to vjerovatno pokušati u Savjetu ministara i sasvim je jasno zašto se dešavaju neke stvari u BiH”, rekao je Nešić novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio da su se i nakon početka funkcionisanja Predsjedništva poslije rata izbjegavale situacije preglasavanja bilo koga.

“Pozivam članove Predsjedništva i sve ostale u BiH da se vrate dijalogu, razgovoru i kompromisu, jer najbolje rješenje je ono koje zajednički donesemo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, zaključio je Nešić.

 

Oznake: Nenad Nešić