Vijesti 09.05.2016.

Pogledajte šta je Dodik napisao Ivaniću zbog govora Davutoglua

ČITANJE: 1 minuta
dodik-ivanic-3
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da od zvaničnih turskih vlasti zatraži da se ograde od onoga što je odlazeći turski premijer Ahmet Davutoglu rekao na otvaranju obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci.

On je naglasio da je pismo sa ovim zahtjevom uputio Ivaniću jer je posebno sporno to što Davutogluove poruke dolaze u isto vrijeme kada i informacije o podršci organizovanju protestnog skupa Saveza za promjene u Banjaluci.

“Davutogluove riječi su bile osvajačke i promocija ekspanzivnog neoosmanizma. On je išao za tim da jasno pošalje poruke koje smo i ranije mogli da čujemo u Sarajevu i nešto kasnije na Kosovu kada je dolazio /turski predsjednik Redžep Tajip/ Erdogan”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je zahvalan muftiji banjalučkom Osmanu Koziću na kvalitetnom i na visokom nivou organizovanom otvaranju obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci, ali da su izjave političara na skupu bile nedolične i da su išle u pravcu napada na Republiku Srpsku i srpski narod u Srpskoj.

“Ono što je odlazeći turski premijer rekao na tom skupu apsolutno mora da bude osuđeno”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da na otvaranju Ferhadije, iako je bilo predviđeno, nije govorio zato što nije bila istaknuta zastava Republike Srpske iako je to bio njegov zahtjev, te zato što kao političar nije želio da doprinese skrnavljenju tog skupa.

Davutoglu je izazvao incident kada je na vjerskom skupu u dvorištu obnovljene banjalučke džamije izjavio da su Turci “bili ovdje”, da su “sada ovdje” i da će “tu biti zauvijek”, te veličao Aliju Izetbegovića i “njegovo djelo”.

pismo-ivanicu-1
pismo-Ivanicu-2

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik