Svijet 18.10.2023.

Medvedev: Amerikanci snose krajnju odgovornost za napad na bolnicu

ČITANJE: 2 minute

SAD snose krajnju odgovornost za napad na bolnicu u Gazi u kojem su poginule stotine ljudi, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je podsjetio da Vašington podržava nabavku oružja u korist svog vojno-industrijskog kompleksa.

Medvedev je rekao da je napad na bolnicu “užasan i očigledno ratni zločin”.

“Konačnu odgovornost za to snose oni koji cinično zarađuju od ratova, oni koji nepromišljeno dijele kolosalne količine novca za oružje da bi svoj vojno-industrijski kompleks opteretili radom i lažno proklamuju svoju globalnu misiju zaštite demokratskih vrijednosti – SAD”, naglasio je on.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je juče da je snažna eksplozija potresla arapsku bolnicu “Al Ahli” u Gazi, pri čemu je poginulo najmanje 500 ljudi.

Pozivajući se na lokalne vlasti, “El Arabija” je izvijestila da je ukupan broj mrtvih i ranjenih premašio 800, a očekuje se da će broj poginulih dodatno rasti.

Dok palestinski zvaničnici insistiraju da je Izrael odgovoran za tragediju, Tel Aviv negira optužbe, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu tvrdi da su bolnicu u Gazi “napali varvarski teroristi a ne Odbrambene snage Izraela”.

Napad na bolnicu izazvao je oštre reakcije širom svijeta, a generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je užasnut incidentom. Ovaj napad rezultirao je, takođe, nasilnim protestima u mnogim arapskim zemljama, sa demonstrantima koji su upali u izraelski konzulat u Jordanu, dok su na meti bile i zapadne ambasade u Turskoj, Tunisu i Libanu, piše “Raša tudej”.

U međuvremenu, portparol američkog Savjeta za državnu bezbjednost DŽon Kirbi rekao je da će američki predsjednik DŽozef Bajden, koji će se sastati sa Netanjahuom, postaviti “teška pitanja” izraelskim zvaničnicima tokom današnje posjete Izraelu.