Svijet 24.10.2023.

Hamas oslobodio dvije žene: Prije puštanja dali im čaj i kolačiće VIDEO

ČITANJE: 1 minuta

Dvije Izraelke koje je zatočio i kao taoce držao militantni palestinski pokret Hamas puštene su iz pojasa Gaze, potvrdili su kancelarije izraelskog premijera i Međunarodnog odbora Crvenog krsta (ICRC).

Dvije starije Izraelke koje je oslobodio Hamas predate su izraelskoj vojsci i na putu su u medicinsku ustanovu u Izraelu, navodi se u psaopštenju kancelarije izraelskog premijera.

Navode da se radi o Nurit Cooper (79) i Yocheved Lifshitz (85), te da su otete zajedno sa svojim muževima iz kibuca Nir Oz, blizu granice s Gazom. Njihove muževe još drži Hamas, prenosi Reuters.

“Omogućili smo oslobađanje još dva taoca, transportujući ih iz Gaze večeras”, rekao je portparol ICRC-a Chris Hanger, objavila je agencija Dpa, prenosi Index.hr.

“Naša uloga neutralnog posrednika omogućuje ovaj posao i spremni smo olakšati svako buduće izdanje”, rekao je on.

Najmanje 222 taoca uzeta su kada su napadači iz islamističke grupe, koja kontrolira Gazu, 7. oktobra izveli teroristički napad na izraelske zajednice.

Kancvelarija izraelskog premijera je navela da je vojska bila “vrlo aktivna posljednjih dana, na svim kanalima”, kako bi obezbijedila oslobađanje taokinja.

Oznake: Hamas, Izrael, Taoci