Svijet 24.10.2023.

“Hamas mora biti uništen, Hezbolah će zažaliti ako se uključi u rat”

ČITANJE: 1 minuta

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu uporedio je Hamasov napad 7. oktobra sa holokaustom.

– Kao u Drugom svjetskom ratu, kada su Francuzi podržavali antinacistički otpor, danas se međunarodna zajednica ujedinjuje u podršci Izraelu – rekao je on na konferenciji za novinare nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

– Varvarstvo Hamasa prijeti Јevrejima, prijeti Bliskom istoku, prijeti Evropi, prijeti svijetu – ocenio je Netanijahu i Gazu nazvao “enklavom ISIS-a”.

– Činimo sve što je potrebno da uništimo Hamas u Gazi. Mi ćemo demontirati njenu terorističku mašinu, demontiraćemo njenu političku strukturu. Uložićemo sve napore da oslobodimo naše taoce. I uložićemo sve napore da palestinske civile sačuvamo od opasnosti.

– Hamas mora biti uništen – naglasio je Netanijahu kao ključni cilj rata i istakao da će Hezbolah “gorko zažaliti ako napravi grešku i uzme veće učešće u ovom ratu”.

Makron: Terorizam je zajednički neprijatelj Izraela i Francuske

Predsjednik Francuske Emanuel Makron predložio je danas da se postojeća međunarodna koalicija, koja se bori protiv Islamske države u Iraku i Siriji, proširi i na borbu protiv Hamasa u Gazi.

Makron je to rekao novinarima kojima se obratio zajedno sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Јerusalimu, prenio je Rojters.

Francuski predsjednik je kazao da međunarodna zajednica mora da izbjegne eskalaciju sukoba u regionu, prenio je “Gardijan”.

On je posebno pozvao Hezbolah i Iran da se ponašaju odgovorno.

Makron je rekao da Izrael i Francusku spaja ista tuga i ponovo pozvao na oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi.
Kako je rekao, terorizam je zajednički neprijatelj Izraela i Francuske protiv kog se „mora boriti bez milosti, ali po pravilima“.

(N.S)