Svijet 02.11.2023.

Bajden promijenio mišljenje i napokon pozvao na uspostavljanje humanitarne pauze u Gazi

ČITANJE: 1 minuta

Američki predsjednik Džo Bajden je prilikom odgovora na pitanje u Minneapolisu kazao da je potrebno uspostaviti humanitarnu pauzu u Pojasu Gaze, što predstavlja promjenu tona u odnosu na dosadašnje stavove američke administracije.

“Gospodine predsjedniče, ako vam je stalo do jevrejskog naroda, kao rabin, trebam vas da pozovete na prekid vatre”, povikala je jedna žena dok se Bajden obraćao u Minapolisu.

“Mislim da nam treba pauza”, odgovorio je Bajden.

Bajden je dalje rekao da razumije emocije koje su motivirale ženu koju su drugi u prostoriji brzo i odveli. Kasnije se novinarima identifikovala kao rabin Džesika Rosenberg.

Na pitanje što znači pauza, Bajden je rekao da je “vrijeme da se zatvorenici izvuku”, misleći na zarobljenike koje drži Hamas, Bijela kuća je kasnije pojasnila.

“Ovo je nevjerovatno komplikovano za Izraelce. Nevjerojatno je komplikovano i za muslimanski svijet. Podržao sam rješenje s dvije države. Imam od samog početka. Činjenica je da je Hamas teroristička organizacija. Čista teroristička organizacija”, kazao je Biden.

Novinska agencija Asošieted pres kaže da je Bajdenovo spominjanje pauze, suptilno odstupanje za administraciju, koja od početka rata insistira na tome da neće govoriti Izraelcima kako da vode svoje vojne operacije.