Svijet 05.11.2023.

Zelenski pozvao Trampa da posjeti Ukrajinu

ČITANJE: 4 minute

Manja količina pažnje koju Kijev sada dobija u zapadnim medijima nije samo zbog Izraela, ocenio je bivši predsednik SAD Donald Tramp dodajući da stvari u Ukrajini napreduju loše po SAD, što je, kako smatra, dokazano činjenicom da su mediji prestali da opširno izveštavaju o rusko-ukrajinskom sukobu.

Mediji “lažnih vesti” generalno ne vole da izveštavaju o stvarima koje ne idu u prilog Vašingtonu, ustvrdio je Tramp na mitingu u Hjustonu, tvrdi Tramp, navodeći katastrofalno povlačenje SAD iz Avganistana 2021. godine kao primer.

“Niko više ne govori o Avganistanu. Jeste li primetili? I ne govore o Ukrajini. Zato što stvari ne idu dobro, a ne govore o stvarima koje ne idu dobro”, rekao je Tramp.

Na Trampove tvrdnje nadovezao se Zelenski:

„Ako nas Rusija sve pobije, napašće NATO države, a onda ćete slati svoje sinove i kćeri, rekao je ukrajinski predsednik Amerikancima u razgovoru za mrežu NBC.

Volodimir Zelenski zatražio je od Sjedinjenih Država da dodatno finansiraju njegovu zemlju kako bi se suprotstavila Rusiji i pozvao bivšeg predsednika Donalda Trumpa u posetu kako bi se svojim očima uverio u razmere sukoba.

„Biće mi dovoljno 24 minuta da Trampu objasnim da ne može da upravlja ovim ratom”, osvrćući se tako na hvalisavu izjavu Trampa, da, ako pobedi na predstojećim izborima, može da za 24 sata okonča sukob u Ukrajini.

Ranije je Tramp govorio da je zbog toga što je pokraden izgubio izbore, a da je pobedio, do sukoba Kijeva i Moskve ne bi ni došlo. Tačnije, on bi bio u stanju da spreči rat, ne ulazeći mnogo u detalje kako i na koji način.

Zelenski je rekao za taj tv kanal da bi američki vojnici mogli da budu uvučeni u širi evropski sukob s Rusijom ako Vašington ne pojača podršku.

Američki predsednik Džo Baden je pozvao već Kongres da odobri zakon o dodatnom finansiranju, najvećim delom za jačanje ukrajinske obrane, ali i za pomoć Izraelu, indopacifičkom području i jačanju bezbednosti na granici.

Predstavnički dom predvođen republikancima je umesto toga prošle nedelje usvojio zakon o 14.3 milijarde dolara pomoći Izraelu, ali bez povećanja pomoći Ukrajini.

Trump se na izborima iduće godine želi da vrati u Belu kuću i glavni je favorit svoje stranke. Snažno je kritikovao američku pomoć Kijevu.

Zelenski nije ubeđen u Trampove tvrdnje , pa je dodao: “Ne može ni Tramp ni bilo ko drugi da dovede do mira zbog Putina.”

Trampove tvrdnje nisu nove, pre dva meseca je rekao u intervjuu za En-Bi-Si njuz da je Ukrajina mogla da izbegne stotine hiljada mrtvih i izgubi manje teritorije da je postigla mirovni sporazum sa Rusijom pre nego što je sukob počeo prošlog februara.

Gubitak ukrajinske teritorije od Rusije je „nešto o čemu se moglo pregovarati“, rekao je Tramp voditeljki Kristen Velker, dodajući da je „mnogo ljudi očekivalo“ da će Kijev u zamenu za mir odustati od svojih pretenzija da povrati „Krim i druge delove zemlje“.

„Dakle, mogli su da sklope dogovor po kome bi izgubili manje teritorije nego što je Rusija već zauzela“, nastavio je Tramp.

„Mogli su da naprave dogovor i niko ne bi bio ubijen, imali bi ukrajinsku državu. Sada niko ne zna ni da li će Ukrajina biti potpuno preuzeta.

Tramp je tom prilikom izrekao svoju tvrdnju da će, ako bude izabran sledeće godine, imati razrađen mirovni sporazum u roku od 24 sata.

„Mogu to da uradim i mogu to da uradim brzo.Uveo bih Vladimira Putina u sobu, uveo bih Zelenskog u sobu, onda bih ih spojio, ubeđivao i imao na kraju dogovor“, rekao je Tramp.

„Bilo bi lakše da rat nije počeo, a živele bi stotine hiljada ljudi, što je najvažnije“, primetio je on.

Tramp je pozitivno ocenio izjavu Vladimira Putina, koji je pohvalno govorio o njegovoj spremnosti da reši krizu oko Ukrajine.

„Sviđa mi se to što je rekao jer to znači da je tačno ono što govorim”, izjavio je Tramp, prenosi politika.rs.

Oznake: Donald Tramp