Svijet 21.11.2023.

Izrael i Hamas blizu dogovora o primirju

ČITANJE: 1 minuta

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije tvrdi da su blizu sporazuma o primirju sa Izraelom.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, Hanije, koji se nalazi u Dohi, prIJestonici Katara, naveo je da je Hamas dao svoj odgovor Kataru i drugim posrednicima, ne iznoseći detalje.

Prethodno je zvaničnik Hamasa, Izat el Rešik, izjavio da su u toku razgovori između Hamasa i Izraela o privremenom primirju tokom kojeg bi se organizovao ulazak pomoći u Pojas Gaze i, pored toga, razmijenili taoci i zatvorenici.

“Očekivani sporazum će uključivati oslobađanje izraelskih talaca, žena i djece, u zamJenu za oslobađanje palestinskih žena i djece u okupacionim zatvorima”, rekao je El Rešik za “Al Džaziru”.

Prema njegovim riječima, detalje o primirju objaviće katarski zvaničnici, prenosi B92.

On je rekao da bi primirje trajalo “nekoliko dana” i uključivalo dogovore o ulasku pomoći u Gazu te zamjenu talaca.

I američki predsjednik Džo Bajden je rekao da vjeruje da je dogovor o oslobađanju talaca blizu.

Priče o neizbježnom dogovoru o taocima vrte se danima. Reuters je prošle sedmice izvijestio da su katarski posrednici tražili dogovor da Hamas i Izrael razmijene 50 talaca u zamjenu za trodnevni prekid vatre koji bi povećao isporuke hitne pomoći civilima u Gazi, citirajući funkcionera upućenog u razgovore.

I ranije se činilo da je sporazum blizu, podsjeća Jutarnji.

“Osjetljivi pregovori poput ovih mogu se raspasti u zadnji čas”, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Finer u NBC-jevom programu “Meet the Press” u nedjelju. “Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.”