Svijet 17.02.2024.

POMIRENJE: Papa Franjo prešao preko uvreda novog predsjednika Argentine

ČITANJE: 4 minute

Fotografija na kojoj Havijer Milei srdačno grli papu Franju, koji mu tom prilikom iz invalidskih kolica dobacuje „ošišao si se”, posle ceremonije kanonizacije prve argentinske svetiteljke Mame Antule u bazilici Svetog Petra, iznenadila je svetsku javnost.

Kancelarija predsednika ove prezadužene latinoameričke države stavila je ispod fotografije na društvenoj mreži X poruku: „Neka Bog blagoslovi Argentince i neka nas nebeske sile prate.”

Bio je to pomalo šokantan susret dvojice najmoćnijih Argentinaca, ne samo zbog toga što imaju suprotstavljene poglede na svet, već i zbog činjenice da je Milei pre nego što je pobedio na izborima obasipao neprimerenim uvredama poglavara Rimokatoličke crkve. Ovaj libertarijanski kapitalista razbarušene kose, vizuelna mešavina Donalda Trampa i Marvelovog antijunaka Vulverina, papu je do pre neki mesec nazivao „imbecilom”, a zbog zalaganja za socijalnu pravdu „prljavim levičarem”, pa čak i „predstavnikom đavola na zemlji”.

Pontifeks se izgleda nije previše uznemiravao zbog takvih otrovnih žaoki iako je u jednoj radio-emisiji vernike upozorio na „spasitelje bez prošlosti”, poput Adolfa Hitlera. Milei je to shvatio kao ličnu uvredu, iako ga papa nije lično pomenuo.

Posle Mileijeve pobede na izborima papa je za meksičku televiziju istakao kako su verbalni napadi na njega bili izborna hiperbola, komentari koji su dati više u šali: „Morate mnogo da pravite razliku između onoga što političar kaže u predizbornoj kampanji i onoga što zapravo radi posle. Jer tada dolazi konkretan trenutak kada se donose odluke.”

Do audijencije i pomirenja došlo je na inicijativu Svete stolice. Kako opisuje magazin „Forčen”, usred prvog intervjua po izboru za predsednika Mileiju su iznenada dodali mobilni telefon. Na liniji je bio papa i kamere su prestale da snimaju.

Kako je njegov savetnik Ramir Mara kasnije opisao za „Blumberg njuz”, bio je to pomirljiv telefonski razgovor u kojem je papa čestitao Mileiju izbor za predsednika Argentine. Dva i po meseca kasnije, posle posete Izraelu, novi argentinski predsednik obreo se u Vatikanu.

Dan nakon ceremonije kanonizacije prve argentinske svetiteljke iz 18. veka usledio je i njihov prvi zvanični sastanak. Vatikanska pres-služba saopštila je da su argentinski predsednik i papa razgovarali sat i 10 minuta, što je bilo neuobičajeno dugo imajući u vidu Franjine standarde, pogotovo što im nije bio potreban prevodilac.

„Jedna od stvari koje sam shvatio, između ostalog, jeste da je papa Argentinac koji je najvažnija osoba u mojoj zemlji”, rekao je Milei u intervjuu za italijanski TV kanal Rete kvatro, opisujući sebe kao katolika koji takođe praktikuje verske rituale judaizma.

Kao rezultat toga, kako kaže, morao je da preispita neke svoje pređašnje stavove, nakon čega je počeo da gradi pozitivan odnos s papom, koji je duhovni vođa ne samo Argentinaca, već i svih katolika na svetu.

Nema sumnje da će Milei imati političke koristi od razgovora s papom, jer katolička crkva ima veliki uticaj u argentinskom društvu, koje posustaje pod ekonomskom krizom. A Franja je među osiromašenim slojevima pravi nacionalni heroj, poput fudbalera Lea Mesija. Odmah po osvajanju vlasti, Milei, koji je najavio bolnu šok-terapiju, suočio se s velikim štrajkovima u zemlji i opozicijom koja je u Kongresu blokirala njegov paket privrednih reformi.

Da li je papa, inače otvoreni kritičar liberalne tržišne ekonomije, nešto sugerisao argentinskom predsedniku povodom ekonomske reforme nije saopšteno. Ali Milei se u Vatikanu sastao i s državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom, sa kojim je detaljno razgovarao i o svom programu za izlazak iz ekonomske krize.

Nadbiskup Buenos Ajresa Horhe Ignasio Garsija Kuerva rekao je u razgovoru za „Vatikan njuz” da je za dva meseca otkako je Havijer Milei preuzeo dužnost predsednika inflacija porasla, a vrednost nacionalne valute opala, što je izazvalo proteste i štrajkove: „Ne možemo da ostanemo ravnodušni jer za nas indeksi porasta siromaštva govore o konkretnoj braći i sestrama kojima je teško.”

Pojedini eksperti za Vatikan pitali su se da li je Milei tokom audijencije dogovorio papinu posetu Argentini. Sveta stolica nije potvrdila da se na sastanku govorilo o tome, iako je Milei u januaru uputio papi zvaničan poziv da poseti i svoju otadžbinu. Otkako je pre 11 godina izabran za crkvenog poglavara, Franja je obišao 44 zemlje, ali još nije bio u Argentini. Obišao je i susedne latinoameričke države Brazil, Boliviju, Paragvaj i Čile, ali ne i svoju rodnu zemlju, što je tada iznenadilo mnoge Argentince koji ga i dalje s nestrpljenjem očekuju, prenosi politika.rs.

Oznake: Havijer Milei