Svijet 14.04.2024.

Bijela kuća se oglasila o napadu Irana na Izrael

ČITANJE: 2 minute

Bijela kuća je naglasila da će pružiti potpunu podršku izraelskoj vladi.

“Predsjednik Bajden je bio jasan – Izraelu ćemo pružiti čvrstu podršku. Sjedinjene Države će stajati uz narod Izraela i podržati njegovu odbranu”, rekla je portparolk Savjeta za nacionalnu bezbjednost Edrijen Votson.

Američki ministar odbrane rekao je da Amerika ne želi sukob s Iranom, ali da neće oklijevati da zaštiti svoje snage i podrži odbranu Izraela. Lojd Ostin rekao je kako poziva Iran da deeskalira situaciju i zaustavi sve dalje moguće napade.

Američki predsjednik Džo Bajden je nakon napada razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Rekao je da “najoštrije moguće” osuđuje napad Irana na Izrael. Bajden je rekao da su gotovo svi dronovi i projektili lansirani iz Irana presretnuti, dodajući da će sazvati sastanak čelnika G7.

SAD neće učestvovati ni u kakvim ofanzivnim operacijama protiv Irana, rekao je američki predsjednik Džo Bajden izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, rekao je viši zvaničnik administracije za CNN.

Planira li Iran napasti američke trupe na Bliskom istoku? 

Američke snage presrele su više od 70 dronova i najmanje tri balističke rakete tokom iranskog napada na Izrael, tvrde dvojica američkih zvaničnika. Balističke projektile presreli su ratni brodovi u istočnom Sredozemnom moru, rekao je jedan od zvaničnika. Iran je ukupno lansirao više od 100 balističkih projektila na Izrael.

Američki borbeni avioni takođe su bili dio odgovora na napad Irana i oborili su dronove lansirane prema Izraelu, rekao je drugi američki zvaničnik za CNN. Bijela kuća je takođe navela da je Bajden nakon iranskog napada razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Mada je Iran zaprijetio SAD da se drži podalje od trenutnih napetosti s Izraelom, američki zvaničnici ne smatraju da Iran u ovome trenutku namjerava ciljati američke trupe. “Indikacije pokazuju da oni neće krenuti na nas i da su vrlo skoncentrisani na Izrael”, kazao je anonimni američki zvaničnik.