Sport 19.06.2024.

Njemačka pobijedila Mađarsku, prva izborila osminu finala

ČITANJE: 2 minute

Danas su na šampionatu Evrope počeli mečevi drugog kola grupne faze. U okviru Grupe A u terminu od 18 časova sastali su se Njemačka i Mađarska, a bolja je bila ekipa domaćina koja je slavila rezultatom 2:0.

Nakon jake predstave u prvom kolu, trebalo je to potkrijepiti i u narednom mečuz. Ovoga puta Njemačkoj je na megdan izašla reprezentacija Mađarske koja je, blago rečeno, odigrala ispod prosjeka u svom prvom duelu na EP.

Igrala se 22. minuta kada je Džamal Musijala je svojim pogotkom donio prednost ’’Elfu’’ – 1:0. Tako je Musijala postao prvi igrač na EURO – u sa dva postignuta gola. Zanimljiv podatak je da je on ta dva gola dao iz isto toliko šuteva.

Najbolja šansa za Mađare je došla po primljenom golu kada je skoro savršen slobodni udarac izveo kapiten Dominik Šobošlaji. Ali ako je udarac bio skoro savršen, onda je odbrana Manuela Nojera kojom je zaustavio pokušaj Šobošlaija bila savršena. Kao u dobrim starima vremenima jedna odbrana za 38 – godišnjeg čuvara mreže na golu Njemačke.

Na poluvrijeme se otišlo sa minimalnom prednošću Nijemaca.

Njemačka je apsolutno kontrolisala tok igre u drugom poluvremenu. Dominacija u posjedu lopte je bila i više nego vidljiva.

Fantastičnu priliku za izjednačenje Mađarska je imala u kontranapadu, Šalai je idealno centrirao sa lijeve strane, Varga je nadskočio čuvara i glavom šutirao zamalo preko Nojerovog gola. Potom se desilo ono što se obično i dešava kada svoje prilike propustite protiv velikih ekipa. Propustila je Mađarska priliku za izjednačenje, a Nijemci su to brzo kaznili. I to poslije fantastične akcije, u kojoj je odbrana Mađara u 68. minutu samo pogledom ispratila šta se dešava u njihovom šesnaestercu, Mitelštdad je odlično uposlio Gundogana, koji je sa osam metara lako savladao Gulačija.

Odličnu priliku da riješi sve dileme Njemačka je imala u 75. minutu, Gundogan je kratko dodao do Sanea, koji je sebi stvorio odličnu poziciju, ali je njegov udarac sa 17 metara krajnjim naporom odbranio Gulači.

Do kraja nije bilo promjene rezultata, ostalo je 2:0 za domaćina prvenstva koji je ovime nastavio sjajan niz na početku šampionata Evrope.

Nijemci su tako došli do drugog trijmfa i maksimalnog učinka iz prva dva kola. U trećem kolu, kada se sastaju sa Švajcarskom, ostaje da se vidi samo sa koje će pozicije proći u dalji tok takmičenja, prenose Nezavisne.

Podsjećamo, od 21 čas, sastaju se Švajcarska i Škotska.