Politika 20.06.2024.

Rover: Nacionalne manjine u Srpskoj su privilegovane, PIK dezinformiše javnost

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je da su nacionalne manjine u Srpskoj privilegovane, da ih finansiraju Vlada Republike Srpske i lokalne zajednice i da ne stoji tvrdnja Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira da institucije Srpske “stigmatizuju manjine”.

Rover je rekao da je Savez na čijem je čelu udruženje od javnog interesa zbog čega su tvrdnje o stigmatizaciji maninja u Srpskoj dezinformacija, odnosno PIK nije upoznat sa stvarnim položajem nacionalnih manjina.

– PIK nikada od nas nije tražio informaciju o položaju nacionalnih manjina na terenu, a Savez smo koji okuplja 80 odsto nacionalnih manjina u Republici Srpskoj. Uvijek smo spremni na razgovor sa svima i bilo bi dobro da traže informacije od relevantnih predstavnika – rekao je Rover za Srnu.

On je napomenuo da generalno stanje nacionalnih manjina na nivou BiH nije zadovoljavajuće, da ne postoji strategija za nacionalne manjine, ali da Republika Srpska radi na poboljšanju uslova za njihovo djelovanje, dok to nije slučaj u Federaciji niti na nivou BiH.

Rover je podsjetio da u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske postoji grant od 50.000 KM namijenjen samo za nacionale manjine, kao i da je uz saglasnost ovog ministarstva Savez nacionalnih manjina u osnovnim školama u Ugljeviku, Loparama, Bijeljini, Prnjavoru i Prijedoru organizovao takmičenje učenika osmih razreda u poznavanju nacionalnih manjina.

– Novčana sredstva koja se trenutno izdvajaju nisu dovoljna, ali ćemo kroz naše aktivnosti nastojati da ona budu veća – rekao je Rover i naveo da Prnjavor za nacionalne manjine izdvaja 30.000 KM, a Banjaluka više od 100.000 KM.

Rover je naveo da Savez nacionalnih manjina u skladu sa zakonom predlaže svoje članove Savjeta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dok se na nivou FBiH i BiH oni biraju po političkoj podobnosti, što nije ohrabrujuće.

On je istakao da je ono što ih zabrinjava u Srpskoj i FBiH, kako kaže, zloupotreba u izbornom procesu za zagarantovana odbornička mjesta koja nacionalne manjine imaju u nekim lokalnim zajednicama.

– Pojedinci to zloupotrebljavaju zbog privilegija i iz ličnih interesa. Tu treba PIK da stane iza nas, a ne da daju neprovjerene i paušalne izjave o stanju na terenu – rekao je Rover.

Upravni odbor PIK-a je nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu, između ostalog, pozvao vlasti Srpske da obustave sve aktivnosti koje “ugrožavaju politički pluralizam, slobodu medija, slobodu govora i prostor za civilno društvo, te stigmatizuju manjine”.