Svijet 20.06.2024.

Amerika ukida Ukrajincima ograničenja za udare na Rusiju

ČITANJE: 3 minute

Izgleda da su SAD proširile sporazum sa Ukrajinom na napade unutar ruske teritorije u situacijama kada ruske snage djeluju na ukrajinske ciljeve duž cijele granice, a ne samo u regionu Harkova, prenosi Index.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je za PBS njuz da se sporazum sa Ukrajinom o borbenim akcijama protiv Rusije proteže svuda gdje ruske snage pokušaju da izvrše invaziju, piše CNN.

“Odredba je produžena”

“Odredba se proteže na svako mjesto gdje ruske snage pređu granicu na ukrajinsku stranu da pokušaju da zauzmu ukrajinsku teritoriju”, rekao je Saliven i dodao da se ne radi o geografiji, već o zdravom razumu.

Portparol Pentagona major Čarli Dic rekao je da SAD dozvoljavaju Ukrajini da koristi američko oružje na svim mjestima gdje ruske snage dolaze da pokušaju da zauzmu ukrajinsku teritoriju.

“To je jedina stvar koja ima smisla”

“Ako Rusija napadne ili se sprema da napadne Ukrajinu sa njene teritorije, ima smisla samo dozvoliti Ukrajini da uzvrati napadačima”, rekao je Dic.

Promjena označava značajan pomak u ograničenoj prirodi sporazuma između SAD i Ukrajine. Predsjednik Džo Bajden je u maju dao Ukrajini dozvolu da izvrši ograničene udare unutar Rusije američkim oružjem, ali ih je ograničio prvenstveno na granicu u regionu Harkova nakon što su ruske snage tamo pokrenule ofanzivu.

Prošle nedjelje, visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane ostavio je otvorena vrata za promjenu politike, rekavši novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu da postoji “više oblasti” u kojima su SAD dale zeleno svjetlo.

“Nikad ne reci nikad”

“Ako se osvrnete na tok sukoba, vidjećete niz oblasti u kojima nismo bili voljni da uradimo nešto, a onda jesmo“, rekao je zvaničnik: “Dakle, F-16, ATACMS. DPICMS… Stalno se vodi razgovor i preispitivanje odgovora i mislim da je to normalno. Zato nikad ne reci nikad”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je pozvao da se Ukrajini dozvoli više fleksibilnosti u napadu na Rusiju, rekavši prošle nedjelje da Ukrajina ima pravo da udara vojne ciljeve na ruskoj teritoriji.

Stoltenberg je posebno upitan da li je Ukrajincima dozvoljeno da koriste F-16 za napad na rusku teritoriju ili vazdušni prostor kada budu isporučeni.

“Rusija otvorila novi front”

“Rusija je otvorila novi front na sjeveru kod Harkova, gdje napadaju direktno sa ruske teritorije odmah preko granice. Granica i linija fronta su manje-više iste”, rekao je Stoltenberg: “I naravno, ako su ruske snage, artiljerija, raketne baterije bezbjedne na ruskoj strani granice, Ukrajinci bi bili izuzetno teško da se brane.”

“Neću ulaziti u svaki operativni aspekt ovoga, ali ću samo reći da Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji radi samoodbrane, a mi imamo pravo da ih podržimo u toj samoodbrani”, rekao je Stoltenberg.

SAD su objavile da Ukrajina može koristiti američke sisteme protivvazdušne odbrane za gađanje ruskih aviona van ruskog vazdušnog prostora ako se spremaju da napadnu ukrajinski vazdušni prostor.

“Nikada nije bilo ograničenja da Ukrajinci obaraju neprijateljske avione, čak i ako te letjelice nisu nužno u ukrajinskom vazdušnom prostoru”, rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi: “Da bi mogli da obaraju ruske letjelice koje predstavljaju neposrednu prijetnju. Imali su takvu priliku od početka rata”.

Oznake: Rusija, SAD, Ukrajina