Svijet 23.06.2024.

Povećan broj poginulih u Sevastopolju, Rusi optužili Vašington: “Ovo neće ostati bez odgovora”

ČITANJE: 2 minute

Broj poginulih u ukrajinskom raketnom napadu na najveći grad na Krimskom poluostrvu Sevastopolj porastao je danas na pet osoba, rekao je guverner Mihail Razvožajev.

Razvožajev je nešto ranije izjavio da su tri osobe, uključujući dvoje djece, poginule u napadu sa taktičkim projektilima američke proizvodnje “Atakms”.

“Nažalost, sada imamo troje poginule djece i dvoje odraslih”, naglasio je Razvožajev.

Prema njegovim riječima, broj povrijeđenih takođe je povećan na 119.

Na Krimu je za sutra proglašen dan žalosti za poginulim u napadu ukrajinskih snaga.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je protivazdušna odbrana (PVO) oborila četiri projektila, a da je peti eksplodirao iznad grada.

“Odgovornost je na Vašingtonu. Ovo neće ostati bez odgovora”

“Odgovornost za namjerno izveden raketni napad na civile u Sevastopolju, krimskome gradu, prvenstveno je na Vašingtonu, koji je isporučio to oružje Ukrajini”, ali i na vlastima u Kijevu, stoji u saopštenju ministarstva. “Ali takve akcije neće ostati bez odgovora”, dodao je.

Amerikanci poslali dalekometne projektile Ukrajini

U aprilu je Vašington objavio da je u Ukrajinu poslao projektile ATACMS. Kijev ih je dugo tražio od Zapada da bi mogao izvoditi napade i dalje iza linije ratišta. Ukrajina je u oktobru prvi put upotrijebila američke rakete ATACMS protiv Rusije, ali ove koje su joj nedavno poslane imaju veći domet – i do 300 km.

Ukrajinske vlasti još nisu komentirale napad na ciljeve u Sevastopolju, lučkom gradu koji je redovna meta napada, posebno zbog toga što je tamo sjedište ruske Crnomorske flote. Krim je vrlo važno logističko čvorište za rusku vojsku.