Svijet 31.07.2024.

Napeto poslije ubistva Hanijea, vrhovni vođa Irana poručio: “Osveta je naša dužnost” 

ČITANJE: 1 minuta

Sukob na Bliskom istoku traje 299 dana, a pored pojačane diplomatske aktivnosti iz čitavog svijeta, strah da će tenzije eskalirati sve je izvjesniji. Tokom noći je u Teheranu ubijen lider Hamasa Ismail Hanije. Niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo, ali iranski analitičari okrivljuju Izrael.

Sa druge strane, vojska te zemlje je izvela vazdušni napad na Bejrut u Libanu, pri čemu je meta napada navodno bio komandant Hezbolaha. Prema izvještaju nekih medija, operativni šef libanske militantne grupe Hezbolah Muhsin Šukr ubijen je u tom u napadu, dok drugi izvori tu vijest demantuju.

Osveta Izraelu za ubistvo Hanijea je dužnost Teherana

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izrazio je saučešće muslimanskim vjernicima i palestinskom narodu nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, saopštivši da je osveta Izraelu dužnost Teherana.

”Zločinački i teroristički cionistički režim je mučenički ubio našeg dragog gosta u našoj kući i učinio nas ožalošćenim, ali je i sebi pripremio teren za oštru kaznu”, rekao je ajatolah.

Istakao je da smatra da je dužnost Irana da osveti ubistvo vođe Hamasa, budući da se ubistvo dogodilo u Teheranu, prenosi Al Džazira.

(Agencije)