Svijet 19.08.2024.

Аmerički senator: Ukrajinski upad u Rusiju mogao bi promijeniti sve

ČITANJE: 2 minute

Aмерички demokratski senator Mark Kelи rekao je sinoć da bi odluka Ukrajine da se suprotstavi Rusima napadom na Rusiju mogla promijeniti ishod rata.

U razgovoru za emisiju Face the Nation na CBS-u, demokrata iz Arizone rekao je: “130 000 Rusa moralo je napustiti svoje domove i, u ovom trenutku ovog sukoba, mislim da su Ukrajinci učinili nešto nepredvidivo što bi stvarno moglo promijeniti ishod sukoba.”

Na početku ruske operacije u Ukrajini, u februaru 2022, postojali su strahovi da bi, ako Ukrajina i njeni saveznici prošire rat na rusku teritoriju, mogao izbiti regionalni ili globalni sukob. Rat je, međutim, uglavnom zašao u pat poziciju, barem dok ukrajinske snage nisu prešle u područje Kurska na ruskoj teritoriji, prenosi Index.

“Ovo je vratilo Putina unazad”

Juče je voditeljka Margaret Brenan pitala Kelija je li mu prijatno što se američko oružje sada koristi na ruskom tlu.

“Ukrajince je ilegalno napao Vladimir Putin. Namjerno ubija žene, djecu, starce. Bila je to ilegalna invazija. Ne mislim da Ukrajinci žele namjerno dugo zadržati rusku teritoriju, ali ovo je stvarno vratilo Putina unazad”, rekao je Keli.

“Od početka invazije, od čega je prošlo više od dvije godine, morali smo povremeno preispitati vlastite odluke i kako ćemo se ponašati s obzirom na ukrajinsko korištenje naše vojne pomoći. Mislim da je prikladno nastaviti gledati kakve su potrebe Ukrajinaca”, dodao je senator.

Ukrajinska invazija na rusku teritoriju ovog mjeseca naširoko se smatra pokušajem smanjenja pritiska sa svojih snaga koje brane svoju teritoriju od ruskih osvajača, kao i stavljanjem Ukrajine u bolju poziciju za sve mirovne pregovore koji bi se mogli održati.

Juče uništen i drugi most u Kursku

Juče je objavljeno da su ukrajinske snage uništile drugi most u regiji Kursk, ograničavajući sposobnost Rusije da snabdije svoje snage.

Kursk je bio mjesto velike tenkovske bitke između Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke u ljeto 1943. Tadašnja sovjetska pobjeda natjerala je Nijemce na trajno povlačenje na istočnom ratištu Drugog svjetskog rata. U avgustu 2023. Putin je proslavio tu pobjedu nazvavši tu bitku “jednim od vječnih vrhunaca velikih podviga našeg naroda”.

Keli je rekao da bi ukrajinska ofanziva trebalo da nauči Ruse da predsjednik Vladimir Putin nije zaštitnik naroda kakvim se predstavljao.

“Uvijek se pokušavao opisati kao nekotko će zaštititi Rusiju”, rekao je Keli. “Mislim da njegovi građani vide rezultate onoga što je učinio u Ukrajini, odnosno da su sada ugroženi.”

Oznake: Kursk, Rusija, Ukrajina