Politika 25.08.2024.

Čović: Naredne sedmice o Planu rasta EU

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je za narednu sedmicu sastanak predstavnika vladajuće koalicije u Federaciji BiH na kojem bi, između ostalog, trebalo da se razgovara o Planu rasta EU.

Čović je naveo da bi trebalo da se na sastanku okupe nosioci izvršne i zakonodavne vlasti koji treba da postave plan rada za naredni period, prenose federalni mediji.

“Nećemo stati, možda smo tražili vremena da pokrenemo neke procese, da ojača povjerenje između nas i danas svjedočimo tom povjerenju kada je riječ o Vladi FBiH. Neke stvari zato idu sporije, ali se jača povjerenje”, istakao je Čović.

BiH je u martu poslala dokument Plana reformi za Plan rasta koji je Evropska komisija vratila na usaglašavanje, a nakon pregovora u julu ovaj dokument nije usaglašen, zbog toga što glasove “za” nisu dali premijeri četiri kantona u FBiH koji dolaze iz SDA.

Ranije je ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Edin Forto rekao da bi kantoni trebalo da budu izuzeti iz procesa glasanja o Planu reforme, te da je ključ za takvu odluku kod predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto.

Usaglašen Plan reformi uslov je da Evropska komisija isplati BiH 70 miliona evra u okviru prve tranše Plana rasta.

(Srna)