Vijesti 04.09.2024.

Kostadin Vasić: Novim zakonom uredićemo naplatu boravišne takse u Srpskoj (VIDEO)

ČITANJE: 3 minute

U pripremi je novi Zakon o turizmu i njime će se posebno urediti pitanje boravišne takse i smještaja koji su u sivoj ili crnoj zoni poput „stana na dan“ i vikend naselja“.

Kazao je ovo u intervjuu za portal Banjaluka.net direktor Turističke organizacije Republike Srpske Kostadin Vasić.

„Pripremićemo Poresku upravu i inspekciju da se taj zakon poštuje kako Republika Srpska ne bi gubila sredstva. U zadnja dva mjeseca novih 1,5 miliona KM se slilo u budžet samo što smo zaveli akciju urednije naplate“, kazao je Vasić.

Prema riječima Vasića, TORS je poprilično uređena organizacija, u kojoj se nalaze stručni ljudi koji znaju svoj posao. Međutim, kako kaže, problem je budžet i što se turizmom niko nije ozbiljnije bavio.

„Najveći problem je crno tržište. Mi smo se bavili upravo tim parametrima i došli smo do zaključka da se gubi oko 4,5 miliona KM. Tu bi Poreska uprava i druge nadležne institucije trebale da se više uključe. Kako sam preuzeo funckiju direktora TORS, pokrenuo sam Poresku upravu, Inspektorat, lokalne zajednice i lokalne turističke organizacije da se više pozabave ovim pitanjem“, kaže Vasić.

Navodi primjere sa terena. U Foči, prema njegovim riječima, postoji 34 registrovana rafting kluba, a samo jedan plaća sve uredno.

„I kada pokrenete inspekcijske službe, onda gradonačelnik kaže: ‘Nemojte sad, izbori su’. Znači jedni mogu da ne plaćaju ništa, a drugi da budu u sivoj zoni zato što su neka stranka. Ja ne preferiram nikoga, niti navijam za nekoga, ne zanima me koja je stranka“, ističe Vasić.

Uzlazni trend

Kaže da su trendovi uzlazni, te da bilježimo više posjetilaca, noćenja i prihoda.

„Trenutno imamo 4% više noćenja u odnosu na prošlu godinu“, ističe.

Govoreći o novom zakonu, Vasić ističe da će njegova primjena biti ključna.

„Ako se selektivno primjenjuje, on neće poslužiti svojoj svrsi. Moramo prevazići političke podjele, da se svi uključe“, kaže.

Pored privatnih smještaja, Vasić dodaje da se ne mogu izuzeti banje od plaćanja boravišne takse.
„Shvatam da ne plaćaju ratni vojni invalidi i porodice poginulih, ali ne možete strance osloboditi“, ističe direktor TORS.

Taksu sistemski urediti

Pitanje boravišne takse neophodno je sistemski urediti, da i turisti traže od hotelijera potvrdu o plaćenoj taksi.

„Imali smo i sastanak sa njima. Dolazi do zamjene teze, kao da oni plaćaju boravišnu taksu, a ne turisti. Oni je ne prikažu i ne plate je dalje. Imali smo slučaj da je jedan rafting klub dao devizni fiskalni račun. Ja neću dozvoliti selektivnost ili neću biti ovdje. Bilo bi dobro da, kao u Crnoj Gori, potvrda o plaćenoj taksi se traži na granici. Ako nas budu pratile državne službe, republičke institucije, mi ćemo to tržište sasvim sigurno urediti“, ističe Vasić.

U ovom sektoru Republika Srpska mogla bi prihodovati oko 5 miliona KM godišnje, prema procjeni TORS. I to, kroz boravišnu taksu i poreske prilive od potrošnje turista.

„Imamo ogromne potencijale i možemo to urediti ako se svi angažujemo. Garantujem da će procenat porasta prihoda biti oko 30% za godinu dana“, kazao je Vasić.

Šta je rekao o potencijalima, rezultatima TORS i planovima za budućnost, pogledajte u videu:

(Aleksandar Stojanović)