Vijesti 17.09.2024.

Pravobranilaštvo: Placevi se ne mogu dodjeljivati bez naknade, prekršen zakon i na kući Milanovića

ČITANJE: 1 minuta

Odluku o pribavljanju, upravljanju i raspolaganju imovinom donose skupštine lokalnih zajednica te svaka druga odluka i postupanje predstavlja kršenje zakona i dovođenje u zabludu građana da se placevi mogu dodjeljivati bez naknade, rečeno je u Pravobranilaštvu Republike Srpske.

S tim u vezi, iz Pravobranilaštva kažu da kao zakonski zastupnici Grada Banjaluka nisu zaprimili zahtjev od gradonačelnika, odnosno njegovih službi za davanje mišljenja o predmetnoj stvari.

– Shodno zakonskim odredbama, u vezi sa donošenjem potrebnih odluka u imovinsko-pravnim odnosima, neophodno je mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske, a konačnu odluku o pribavljanju, upravljanju i raspolaganju imovinom jedinice lokalne samouprave, na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, donosi skupština jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Skupština grada Banjaluka – navodi se u odgovoru Pravobranilaštva.

Kada je riječ o projektu rekonstrukcije kuće Milanovića, iz Pravobranilaštva tvrde da je i u ovom slučaju prekršen zakon.

– Građevinska dozvola nije mogla biti izdata, a da vlasnik objekta nije Grad Banjaluka i samim tim tu je najkrucijalnije prekršen zakon i po tom pitanju nastavljamo dalje aktivnosti – poručeno je iz Pravobranilaštva Republike Srpske za Srnu.