Politika 17.09.2024.

Savić: Nikakvo “udvaranje” neće promijeniti stav srpskog naroda o Alijansi

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska neće biti dio nikakvih planova NATO-a, niti će dozvoliti bilo kakvo uvlačenje u taj savez, izjavio je Srni savjetnik predsjednika Republike Srpske Bojan Savić.

“Aktivnosti koje predlažu oni koji stoje iza bombardovanja nedužnih civila, djece, žena, staraca i koji su krivi što tek rođena djeca obolijevaju od malignih bolesti, uvreda su za sve žrtve. To najbolje znaju stanovnici Sarajevsko-romanijske regije koji su na najgori način spoznali i osjetili kako i šta radi NATO savez”, istakao je Savić.

Reagujući na izjavu Džejmsa Stavridisa, bivšeg admirala američke mornarice i bivšeg vrhovnog savezničkog komandanta NATO-a, koji kaže da je dovođenje Srbije i BiH u Alijansu moguć i mudar potez, Savić je rekao da svako malo iskoči neki od bivših komandanata snaga NATO-a koje su počinile agresiju nad srpskim narodom i daje procjene šta bi se trebalo raditi sa BiH i sa Srbijom.

Savić je upitao odakle im pravo da pričaju šta je za nas dobro kad je stav i Srpske i Srbije u tom smislu dobro poznat.

“Nikakvo ‘udvaranje’ ne može pomoći da Srbi gledaju prijateljski na NATO i da zaborave šta su te snage počinile na ovom prostoru, kao što nas ne mogu natjerati ni da se udaljimo od svojih tradicionalnih prijatelja koji su uvijek stajali čvrsto u odbrani međunarodnog prava”, rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, moguće je da ispipavaju teren i pokušavaju da dodatno zamute odnose spinovanjem i ohrabrivanjem onih koji rade protiv Srba.

“Kako god bilo, naš odnos se neće mijenjati. Jasno smo to rekli da našu podršku ima isključivo saradnja sa NATO savezom i ništa preko toga”, poručio je Savić.

On je ukazao da, ipak, ovakve izjave nikada nisu slučajne i nemamo pravo da ih ignorišemo, zato ćemo pažljivo preispitati i sve ono što uključuje saradnju sa ovim vojnim savezom.

Oznake: Bojan Savić, NATO