Izbori 2024 18.09.2024.

Jelena Trivić: Jedini sam opozicioni kandidat VIDEO

ČITANJE: 13 minute

U PDP-u Stanivukovića nisu podržali Igor Crnadak i Milko Grmuša, dva potpredsjednika stranke. Mira Pekić se nije izjasnila, ali je ne viđamo po skupovima PDP-a. To je njihova stvar, ali on nema podršku opozicionog dijela PDP-a. Nema podršku SDS-a, Liste za pravdu red, lokalnog pokreta “Banjaluka zove”. Ja imam podršku svih tih stranaka. Neka se onda samo nametne ko je opozicioni kandidat.

Kazala je ovo u intervjuu za portal Banjaluka.net kandidatkinja za gradonačelnika Banjaluke Jelena Trivić. U velikom intervjuu ona govori o razlozima za kandidaturu, svom programu, ali i zbog čega izlazi na crtu dojučerašnjem kolegi iz skupštinskih klupa.

“Mislim da je prošlo više od 500 dana od kada Draško Stanivuković nije rekao ništa negativno za Milorada Dodika. A prije toga nije silazio sa medija s upućivanjem kritika prema njemu. Jeste u ovih 500 dana kritikovao SNSD i neke dijelove, ali svako ko zna išta o politici, zna da SNSD jeste Milorad Dodik. I ako ne kritikujete prvog čovjeka i još pozivate na jedinstvo sa njim, pridružite se njegovom mitingu, onda sami sebe diskvalifikujete kao opoziciju”, kaže Trivićeva.

RAZGOVARAO: Aleksandar Stojanović

Zbog čega ste se kandidovali? Čime ste do sada urađenim nezadovoljni i šta ćete promijeniti ukoliko pobijedite?

TRIVIĆ: Kandidovala sam se zbog svih onih stvari koje pišu u programu koji sam objavila minut poslije ponoći prvi dan kampanje. Prva stvar koja je navedena u tom programu je rat protiv tajkuna. I mi ćemo se zaista obračunati s tajkunima. A to znači izbacivanje tajkunskih interesa iz grada i rad za narodne interese. Dakle, rad za interese onoga što su prioriteti građana Banjaluke, a ne da oni koji vode grad rade u interesu tajkuna ili drugih grupacija koje su usko povezane.

Da bi se obezbijedilo dovoljno sredstava za sve ono što je naš program, moramo da se izborimo sa isisavanjem novca kroz naduvane tendere da bi bilo novca za javne vrtiće, za izgradnju vodovodne mreže, izgradnju 1.000 novih parking mjesta, da bi se izjednačile cijene javnih i privatnih vrtića, da bi se moglo pomoći penzionerima, što smo rekli po 500 KM na kraju ove godine. Sve to da bi se moglo raditi, zato je temelj našeg programa rat protiv tajkuna. Kada izbacimo njihove interese i kada grad budu vodili oni koji će raditi isključivo u interesu građana i njihovih interesa, sve ove stvari što su moji protivnici naveli kao spisak lijepih želja mogu da se sprovedu. I ovo je samo dio našeg programa.

A spisak lijepih želja je zato što mi želimo samo najbolje našim građanima.

Ulazite u trku nakon poraza na predsjedničkim izborima. Neki kažu da je to vrlo hrabro, s obzirom na to kako bi, na primjer, još jedan poraz uticao na Vašu dalju karijeru. Bojite li se još jednog poraza?

TRIVIĆ: Da sam se plašila, ne bih ušla u ovo. To je prva stvar. Druga, ja ne bih nazvala porazom ono što se desilo 2022. godine. Za mene je bila pobjeda nastaviti boriti se protiv Milorada Dodika. Pa i kandidovati se u Banjaluci za gradonačelnika i protiv njegovog kandidata, odnosno SNSD i onih koji su usvojili njihovu matricu ponašanja. Mislim na aktuelnog gradonačelnika Stanivukovića.

Rizici uvijek postoje. U svemu postoje u životu. Kada bih ja razmišljala šta bi bilo kad bi bilo i šta bi to značilo… Ja zaista imam ozbiljne namjere u ovome. Ne bih ušla u ovo da sam se bilo čega plašila. Smatram da mogu da dobijem ovu političku utakmicu, da sam iskusnija. Mi u Narodnom frontu smo organizovaniji nego što sam imala logistiku u bivšoj stranci, kada govorimo o čuvanju glasova. Sada je izborni dan moja odgovornost. Tada je bila odgovornost nekog drugog. Sada je i to moja odgovornost. Banjaluka kao Banjaluka je pokazala kapacitet za promjene. Neko kaže opozicioni kapacitet. U redu, može se i tako reći. Ali pokazala je kapacitet za promjene. A nije ih dobila 2020. godine. Dobili smo istu matricu ponašanja koju radi SNSD.

Vjerujete li da je taj broj nezadovoljnih dovoljan? Ili onih koji su možda razočarani.

TRIVIĆ: Naravno da je mnogo onih koji su razočarani. Ja sam svakodnevno na Trgu Krajine sa građanima. Najviše su mi govorili samo to: “Jelena, nemoj nas i ti izdati”. Hodam s tim porukama svaki dan, nosim ih u glavi da me podsjećaju koliko je loše i teško kada uradite to narodu koji je vjerovao u vas. Neko će, naravno, glasati zbog toga. Neko će zbog toga što mu se sviđa program. Neko će glasati i zbog toga što mu se sviđa određeni kandidat. S više strana dobijate glasova, nije to nešto jednoobrazno. Ali ono što je sigurno, što jeste opredjeljujuće u ovom momentu, je to što sam ostala na putu na kojem sam bila, što nisam promijenila politički kurs i što se jednakom snagom borim protiv onog protiv čega sam se borila svih ovih godina.

Ljudima znači ta istrajnost, dosljednost i da imaju povjerenje i da neće čim sjedne u fotelju krenuti nekim drugim putem.

Da li je ta kohabitacija, simbioza bila neophodna u jednom trenutku da bi grad funkcionisao? Da li je gradonačelnik mogao ostati opozicionar kao gradonačelnik?

TRIVIĆ: Mislim da je mogao. Jer su se neki projekti svakako radili. I ako se radi most u Česmi, onda taj most može da se otvori i bez fizičkog pojavljivanja tih osoba, zajedničkog. Ne radi se samo o gradu i funkcionisanju grada, nego i po pitanju onoga što Dodik naziva nacionalne teme, što su u stvari njegove teme, oko tih stvari je Stanivuković trčao u zagrljaj Dodiku.

S druge strane, vi ste i dalje imali blokade. To su stvari u SNSD-u, ko koju ulogu igra. Postoje blokade na temu vrtića, vode, neradne nedjelje… Ono što su prioriteti. Ne mogu da se dogovore,   kao, pa prebacuju odgovornost jedni na druge i grade kampanje na tim temama. A kada je u pitanju krupni kapital, zajednički tajkun, onda se zakazuje u 11 naveče skupština za sutra ujutro, gdje svi glasaju za zamjenu zemljišta, gdje Korićanac dobija 2,8 dunuma zemlje za 200.000 KM. Kako su se tu brzo dogovorili?

Imate Kuću Milanovića, gdje su svi učestovali. I gradske i republičke institucije. I kako je moguće da sad RUGIP reaguje?

Kad ste već kod Kuće Milanovića, kako komentarišete tu priču? Vlada je dala novac, Grad je predstavio to kao svoj projekat, a sada se pojavljuje informacija da nisu riješeni imovinski odnosi…

TRIVIĆ: Poenta je bila da se nađe neko ko će biti dobar. To su neke kompenzacije. Ali, nešto se desilo u SNSD-u, oni su gledali koga da podrže. Stanivukovića, da rade ispod žita za njega, ili će svog podržati. Pa sad djeluje da su se ipak odlučili za Šobota. Pa puj pike ne važi, simbioze više nema. Gdje ste bili dvije godine? Gdje je izjava Dodika protiv Stanivukovića ili obrnuta?

Sad neko može reći: “Pa što da napada baš njega?”. Nije upadao Vladi Đajiću na voćnjak, nego Miloradu Dodiku. Legitimno je da napada i Đajića za sve promašene stvari, ali kao bivši opozicionar bio je usmjeren isključivo na kritiku Milorada Dodika, a toga danas nema. Ne može to da kompenzuje napad na Ljubu Ninkovića.

Nebojša Vukanović je rekao da bi eventualna pobjeda Stanivukovića zakomplikovala odnose u opoziciji. Šta Vi mislite o tome, kako bi to zakomplikovalo odnose?

TRIVIĆ: To je sad hipotetičko pitanje. Ja se borim da Stanivuković bude iza mene, da izgubi. Da izgubi i Šobot. Fokusirana sam na to da pobijedim u trci za gradonačelnika, a onda ćemo vidjeti kako će stvari izgledati. Ne razmišljam o tome da Stanivuković pobijedi. Legitimno je da Vukanović tako razmišlja… Mada, Stanivuković više ne može da se vrati u okrilje opozicije. Da li ne smije ili ne želi, ne bih ulazila u to.

Sad kao PDP i SNSD imaju neke sukobe, to pomalo izgleda degutantno. Više Dodik i Draško imaju slika, nego Draško i ja, a zajedno smo bili u skupštinskim klupama.

Kao ekonomista, profesor, kako gledate na ove brojne besplatne projekte? Evo, imamo i kartice prijateljstva za koje se ispostavilo da ne rade. Da li je to sve održivo? Najavljeno je i da će grad refundirati sredstva…

TRIVIĆ: Mislim da to ni praktično nije izvodivo, da je on to izgovorio kako bi rekao da to i dalje ide, da nije prevario građane. Neke stvari su dobro urađene u ovom mandatu. Da svi učenici imaju besplatne udžbenike. Besplatne u smislu da ih nisu roditelji platili, nego grad. To su dobre stvari. Ali kada se radi isključivo zbog manipulacije građanima, zbog kampanje, brzih političkih poena, a bez socijalne karte da vidimo kome od penzionera treba pomoć… Mene su kritikovali “kakva je to jednokratna pomoć”. Jednokratna kao prva u nizu mjera koju ćemo sprovesti kada budemo vodili grad.

Sa socijalnom kartom vi možete da identifikujete one kojima zaista treba. Jer i među penzionerima ima onih kojima nisu trebale sve te stvari. Živimo u takvom društvu gdje je mnogo ljudi u teškoj materijalnoj situaciji. Treba da se vratimo na prioritete, da tako vodimo grad.

Ne bih da kritikujem nešto besplatno iz ugla ekonomiste i da kažem da je to svakako neko platio. Ali ako je to briga i pomoć za najugroženije. Sve institucije imaju obavezu da vode odgovornu socijalnu politiku, a to znači da prema najugroženijima imaju metode i sredstva kako da do njih dođete i pomognete im. Problem naše socijalne politike je što ne cilja tamo gdje treba, što je rasuta. Studija je pokazala da pomoć dolazi samo do 20% onih kojima ona treba. Zato insistiramo na izradi socijalne karte kako bismo sve ono što obezbjeđuju javne institucije došlo do onih kojima to treba.

A šta mislite o karticama prijateljstva, besplatnim placevima?

TRIVIĆ: Možda je ta mjera dobra. Dobro, dolazi u vrijeme izbora i znate kako to Stanivuković radi. Dovede penzionere u dvoranu Obilićevo, pa tamo morate da saslušate njegov govor i njegove svite, pa to traje tri sata, pa vam tek onda uruče karticu za besplatan prevoz. Što nije normalno, jer bi tu karticu trebalo da dobijete putem pošte ili da vam je uruče u Gradskoj upravi.

To je diskutabilno, što se to sada radi. Znate da je ta priča s početka mandata…

Što se tiče kartica prijateljstva, meni je nevjerovatno da se podijeli nešto za šta nije zaključen ugovor. Morali ste ispuniti sve procedure, zatvoriti tu pravnu konstrukciju i onda da uđete u proces dijeljenja kartica. Što se tiče placeva, nisam pravnik, ali su mi objasnili pravnici. Vidjela sam da je Stanivuković rekao da će dijeliti svoju đedovinu. Ne kažem ni da je to loše, ali mi imamo sasvim nešto drugo što je sprovodivo. To je izgradnja stanova koje bi finansirao grad, gdje cijena po kvadratu ne bi prelazila 2.000 KM. To znači da grad izgradi nešto za mlade i ne zarađuje na tome.

Znači, mi imamo jedan sasvim drugi koncept i viziju kako da mladi dođu do stambenog prostora koji mogu da priušte. Čak i ako radite, za stan od 60 kvadrata po sadašnjim cijenama ljudi ne mogu da dignu toliki kredit. Pogotovo ako počinju sa mjesta referenta.

Mi ćemo ovo sve da završimo kada budemo vlast. Proceduralno kada se sve ispuni, onda ćemo pozvati mlade da se prijave. A ne da pozovemo da se prijave, potroše možda i do 60 KM dok prikupe sve papire, a onda ne znamo hoće li biti nešto od toga. To je onda manipulacija i ne možete da ne pomislite da se to radi kako bi mladi ostavili podatke da ih neko zove za izbore.

Kritikovali ste često zaobilaženje procedura. Ali nije lako biti gradonačelnik bez skupštinske većine. Kako biste Vi to vratili u proceduralne tokove ukoliko ne biste imali većinu?

TRIVIĆ: Nije rješenje da kažete da nešto nije u skladu sa zakonom, pa ću uraditi protivzakonito. Protivzakonit ili nezakonit rad nikad nije izgovor za bilo šta. Pogotovo što Stanivuković kaže da za njega ovozemaljski zakoni ne važe i priznaje da ga baš briga za zakonima.

Ja ću se kao gradonačelnik truditi da imam skupštinsku većinu. U nekom periodu maj 2021. godine, dok je Draško još bio opozicionar, jedan dio struktura malih stranaka je bio spreman da uđe u većinu sa Stanivukovićem, ali on nije htio. Htio je taj sukob, jer je želio kandidaturu za predsjednika, pa mu je odgovaralo da se diže na taj način. Ali to je bila farsa.

Kao gradonačelnik trudiću se da okupim većinu. Sve četiri stranke koje su me podržale će biti parlamentarne. Iznenadićete se kapacitetom koji ima Narodni front i ove stranke. Tako da vjerujem da ću moći formirati većinu i raditi zakonito.

Šta očekujete od svoje stranke u čitavoj Republici Srpskoj?

TRIVIĆ: Mi kao stranka izlazimo u 38 opština. U dvije opštine naši kandidati su na listama naših partnerskih stranaka. U osam opština i gradova imamo kandidate za gradonačelnika/načelnika. U svim opštinama naši kandidati imaju veliku šansu za pobjedu. Imamo jake liste za odbornike. Recimo imamo dobru i sjajnu listu u Derventi, očekujemo dobar rezultat naše liste u Bijeljini, tamo smo podrška akutelnom gradonačelniku, Trebinju… Ima ih dosta, pa ih ne mogu sve nabrojati.

Očekujemo dobar rezultat stranke u svim opštinama gdje imamo svog kandidata za načelnika i gradonačelnika, uključujući i Banjaluku. Iznenadiće se mnogi rezultatom Narodnog fronta. Sada je sav fokus na Banjaluci, Banjaluka je najveći grad, i svi gledaju trku za gradonačelnika koja je zanimljiva. Svi gledaju kako ću proći ja u trci za gradonačelnika u Banjaluci, a drugi dio odnosi se na to kako će proći cijela stranka na nivou Republike Srpske kada uzmemo i saberemo glasove svih listi.  Vjerujem da će moja kandidatura pomoći i u svim drugim opštinama našim listama da imaju koji glas više nego da ja nisam kandidat. Zajedno se borimo sa izvaranim narodom, zajedno se borimo za promjene, da one budu stvarne, suštinske u dijelu razmišljanja, djelovanja, rada, da gradonačelnik radi zakonito, da imamo dobre prijedloge prema skupštinskoj većini, da formira skupštinsku većinu, ako je to moguće, ali to naravno ne zavisi samo od gradonačelnika.