Politika 18.09.2024.

Banjac: Odbrana zapadnih granica bila ključna za očuvanje srpskog identiteta

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac naglasio je da je herojska odbrana Kozarske Dubice, zajedno sa zapadnokrajiškim opštinama Kostajnicom, Novim Gradom i Gradiškom, bila ključni trenutak za očuvanje srpskog identiteta i teritorije.

“Taj odlučujući trenutak u našoj istoriji potvrdio je snagu jedinstva naroda, vojske i policije. Da smo tada pali, pitanje je da li bi Republika Srpska uopšte opstala”, rekao je Banjac, koji je prisustvovao u Kozarskoj Dubici obilježavanju 29 godina od odbrane sjeverozapadnih granica Srpske od hrvatske agresije.

Banjac je istakao da je neustrašivost i odlučnost srpskog naroda i vojske zaustavila neprijatelja koji je bio daleko nadmoćniji, te je time potvrđena trajnost i stabilnost Republike Srpske, saopšteno je iz NPS.

“Naša vojska i policija se suočila smo se sa neprijateljem iz Hrvatske, koji je, ohrabren masovnim zločinima u operacijama `Oluja` i `Bljesak`, imao namjeru da nastavi svoje krvave pohode i na srpski narod u Kozarskoj Dubici i zapadnokrajiškim opštinama. Uprkos podršci koju su imali od takozvane Armije BiH, njihov plan je osujećen. Hrabrost i borbenost srpskog naroda uspjela je da nadjača brojno nadmoćnijeg protivnika, čime smo sačuvali našu zemlju i pravo na slobodu”, naglasio je on.

Banjac je napomenuo da je plan Zagreba bio jasan – uništiti Srbe i Republiku Srpsku prodorom kroz Kozarsku Dubicu, prema Banjaluci i Drini, ali su srpski heroji zaustavili te zločinačke namjere.

“Vječna slava i hvala svim herojima koji su položili svoje živote da bismo mi danas nas živjeli slobodni, na našoj svetoj zemlji!”, poručio je Banjac koji je položio ružu kod spomen-krsta u Kozarskoj Dubici.

Akcija Hrvatske vojske počela je ujutro 18. septembra 1995. godine napadom na područja opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, a završena je u večernjim časovima narednog dana teškim porazom agresora.

U hrvatskoj agresiji ubijena su 104 lica, od kojih 54 civila, 44 pripadnika Vojske Republike Srpske i šest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

(Srna)