Svijet 18.09.2024.

Stradali od voki-tokija: U novim detonacijama u Libanu najmanje 14 žrtava

ČITANJE: 1 minuta

Broj žrtava eksplozija ručnih radio-uređaja koje koristi libanska oružana grupa Hezbolah u Libanu porastao je na 14, a povrijeđeno je 450 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Novi talas detonacija desio se nakon jučerašnjih eksplozija pejdžera koje su koristili pripadnici Hezbolaha, u kojima je poginulo 12 ljudi, a povrijeđeno gotovo 3.000.

Najmanje jedna današnja eksplozija dogodila se u blizini sahrane koju je organizovao Hezbolah za one koji su ubijeni prethodnog dana.

Izvještač Rojtersa iz južnog predgrađa Bejruta vidio je pripadnike Hezbolaha kako užurbano vade baterije iz svih voki-tokija koji nisu eksplodirali i bacaju dijelove u metalnu burad.

Crveni krst Libana saopštio je da je poslao na teren 30 ekipa hitne pomoći povodom više eksplozija u različitim oblastima, uključujući jug Libana i dolinu Beka.

Hezbolah je optužio Izrael za ove napade i objavio da je gađao raketama izraelske artiljerijske položaje.

Izraelska vojska je saopštila da su se sirene za opasnost oglasile više puta na sjeveru Izraela, ali da nema izvještaja o šteti ili žrtvama.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da se težište rata pomjera na sjever, gdje se Liban graniči sa Izraelom, prenosi Srna.

Oznake: eksplozije, Liban